Grannar ofta orsak till bränder

Var försiktig med tända ljus hemma.

Var försiktig med tända ljus hemma. Foto: Pixabay.

Var tredje brand startade hos en granne förra året enligt Folksams nya siffror.

Den här årstiden brukar råd kring brandvarnare och försiktighet med tända ljus och brasor dyka upp. December är en av de månader då det sker flest bränder, och vanligast är just ljusbränder. Men ny statistik visar också att det är mycket vanligt att branden startar hos grannen.

– Det spelar egentligen ingen roll hur aktsam man själv är om grannen slarvar. Beroende på hur man bor så skyddar hemmets skal mot brand utifrån. En lägenhet är gjord för att skydda i en timme medan en normal villa är gjord för att skydda från brand utifrån i en kvart. Uppstår en brand i det egna hemmet har man dessutom betydligt kortare tid på sig än om branden kommer utifrån. Detta då det material vi har i våra bostäder idag består av elektronik och lättantändlig plast som snabbt övertänds, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.

Enligt deras siffror startar var tredje brand hos en granne, och sprider sig sedan. Grannens brandsäkerhet kan du dock tyvärr inte göra så mycket åt. Däremot kan du se till att du själv håller en hög brandsäkerhet genom att vara medveten.

Vanligaste brandorsaken i december är som sagt ljusbränder. Allra vanligast är det att ljusstaken ligger bakom dem.

– Det är tyvärr inte helt ovanligt att ljusstakar i glas spricker. Det i kombination med att de flesta värmeljus idag innehåller paraffin skapar en brandrisk. Paraffin är ett mycket mer lättantändligt material än stearin. Om en ljushållare spricker sprids paraffin på ett helt annat sätt är stearin då det är mer flytande vilket i sig orsakar bränder, säger Erik Arvidsson och fortsätter:

– Eftersom ett brandförlopp kan gå fruktansvärt fort är det oerhört viktigt att ha en brandvarnare. Har man möjlighet att ha en uppkopplad brandvarnare rekommenderar vi det.

Du bör heller aldrig lämna tända ljus hemma obevakade. Se även till att du inte dekorerar ljusstaken med brännbart material och att du inte placerar den i anslutning till sådant - undvik exempelvis närhet till gardiner.