personstar

Spotlights i taket - gipsskivor

Besvarad 11 okt 2017 av Bengt Loord

 1. Hej, ska sätta spotlights i taket, det är ca 6 centimeters hålrum från spotlight till gipsskivor som ligger ovanför, räknas den gipsskivan som brännbart material i detta fall ? Mvh
   
  Redigerat av moderator 18 okt 2017 15:45
 2. Svar

 3. Hej,

  Gipsskivor är ju icke brännbara, men beroende på typ av spotlight, så kräver denna ventilation.

  Nu är det ju normalt bara LED-spot, som gäller och vissa av dessa är extremt platta och blir inte heller varma.

  Men följ alltid tillverkarens anvisningar.
   
  Redigerat av moderator 18 okt 2017 19:13
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. P
  perlundstrom ·
  Haglunddaniel, en LED spot som motsvarar en ca 50 watts glödlampa drar bara ca 6 W. Se exempel. Så även om nu ingen energi skulle gå till ljus och hela dessa 6 W blir till värme, och man även räknar med att all värme alstras rakt uppåt (det blir givetvis mindre än detta) så bör nog utrymmet där vid taket lyckas avleda den värmen som uppkommer utan problem.

  Jag har själv LED spottar i köket som inte kräver någon luftspalt ovanför sig ens eftersom de drar så lite ström och är så effektiva och då inte utvecklar mycket värme alls. De blir självklart lite varma, men inte så pass varma att man behöver tänka på det kring monteringen.

  PS, självklart ska man följa tillverkarens anvisningar, men har man inte någon jätteljusstark LED spotlight så bör värmeutvecklingen inte vara något man måste ta så mycket hänsyn till. Då kommer inte heller tillverkaren att skriva att man behöver göra särskilda saker som däremot absolut behövs om man kör på flera 50 W spotlights med glödlampa.
   
 6. H
  haglunddaniel ·
  Ja precis, somnar skrev, det viktiga är att ha koll på att det är fel att LED inte ger värme...
   
 7. P
  perlundstrom ·
  Ja, som han skrev i artikeln så blir LED's inte varma. Det är nog hans och din definition av "varm" som skiljer bara. De blir självklart varmare än rumstemperatur när de är på, men de blir inte så varma att man behöver ha särskild ventilation eller inte ens en luftspalt ovanför alltid.
   
 8. H
  haglunddaniel ·
  Några exempel
  G4 1,2w Clas Ohlson ljuskälla, North Light eller vad de heter, ljuskällans kropp efter några minuter upp emot 70grader. Sitter i ett badrumsskåp, halvdåligt ventilerat. Glaset framför ljuskällan håller ca 35 grader.
  GU10 dim-to-warm Aura Light prylar för offentlig sektor 5,5w sitter i spotar med glaskropp, i 1-fas skena. Temperatur på ljuskällans kropp efter någon minut ca 70grader, helt öppet monterat då eftersom det är en spot i skena.
  Så nog kan det bli varmt.
  I detta fall luftspalt och gips, inga problem, men att hävda att LED inte ger värme, ja det är hävdar jag, fortfarande, fel....
  Har Zumtobel Supersystem 1 spotar i inbadrummet, de är installerade med potta. Samma sak med dem, det blir varmt.
  Och nej inget fel på elsystemet....
   
 9. P
  perlundstrom ·
  Oj, ja då skulle jag också säga att de blir varma. Mina LED's i köket blir bara ljumna, kanske 30-35 grader. Tåls att tänka på i så fall. Det verkar vara rätt olika då från en LED till en annan. Sen krävs det ändå betydligt mer än de 70 graderna du kommer upp i för att trä och andra vanliga material material man monterar på ska börja brinna.

  Ej mina, men såg på detta forum: "Mina 6W LED Downlights lät jag en ligga totalt instängd i en liten burk insvept i en handduk för att tvinga upp den i värme, fullt fräs på ljusstyrkan. Jag hade även en temp-givare i direktkontakt med downlighten. Efter ett par timmar var temperaturen 58 grader, och efter ett dygn var den också 58 grader."
  https://www.byggahus.se/forum/threads/hur-varma-blir-led-spotlight.209571/
   
 10. Snicksnack
  Snicksnack ·
  Tror inte det är själva ljuskällan som kan bli varm utan den transformator (eller vad man vill kalla den) som i bland sitter vid / på lampan.
   
 11. H
  haglunddaniel ·
  Inte mycket till transformator i en G4... drivdonet sitter på annan plats i skåpet.
   
 12. H
  haglunddaniel ·
  Det viktiga är att känna till att LED blir varmt, vissa mer andra mindre. Beroende på typ såklart. Men de kan orsaka brand, så man bör följa tillverkarens anvisningar.
   
 13. S
  sjobergsson ·
  Men framförallt är det inte för brandrisken som LED behöver ventilation utan för att värme ganska effektivt förkortar livstiden på LED:arna.
   
 14. P
  Pucco ·
  Det teoretiska maximala ljusutbytet för vitt ljus är ca 250 lumen/W. Kommersiella LED-lampor har typiskt 100 lumen/W vilket innebär ca 40% blir ljus och 60% blir värme. Man kan då räkna att exempelvis en 5W LED-lampa ger 3W värme.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Skröna om lysrör?

  Att det kostar mer att tända ett lysrör än att låta det brinna hela tiden. Som barn sa alltid min far att hade man tänt det så skulle det lysa hela tiden. Är det en skröna eller?
 2. EcoVolt

  Behöver man bara en i ett hus?
 3. 12 V

  Hej! OM man skulle få för sig att dra ett eget 12 V-system för t ex viss belysning med solpaneler som källa. Får man göra det själv, eller bara upp till en viss gräns för antalet ampere? (Vilken...
 4. Energibesparare

  Hej Bengt. Jag hittade just nu en annons om en apparat som heter ECOVOLT. Den kostar några 100-lappar och påstås spara 30-50% på elräkningen. Man bara stpååar in den i ett el-uttag och så funkar...
 5. Vanligt eluttag för att ladda bilen?

  Jag har en laddhybrid som jag laddar med 10 A under 5-6 timmar per natt. Inga problem. Set finns någon slags kontrollbox på laddsladden som ser till att strömmen begränsas till 10 A. Det finns...
 6. Byte av ledningar

  Hej. Ställde nyligen en fråga till dig om inbyggnad av propptavlan. Tack för svaret på den. Har fått en ny fundering om möjligheten att "proppa upp" sina ledningar från 10 A till 13 A. Detta om en...
 7. Kan fasspänningen ”försvinna” ...

  hej, köpt Ikeas smarta led Floalt som styrs med trådlös dimmer. Skruvade upp ramen på väggen men ville kolla att den lyste innan jag satte på ledskivan. Men den lyste inte. Det märkliga är att...
 8. Elutbildning

  Hej Bengt! På mitt förra jobb gick vi ibland elsäkerhetskurser och ESA-kurser som du genomförde. Kör du fortfarande elkurser och var då i så fall?
 9. Timmar för resa tillbaka

  Hej, Jag undrar vad det är för regler när det gäller jobb långt borta från hemmet och kontoret. Det är nämligen så att vi jobbar 90 km från kontoret. Resan tar 1 timme. Den här timmen vägrar...
 10. Proppar

  Hej Bor i ett hus byggt 1967. I elcentralen finns 10A proppar = tidigare 2200W. Nu är det tydligen tillåtet i samma fattning med 13A proppar = 2990W uttag. Pallar ledningar mm i ett gammalt hus...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Elingenjör Bengt Loord svarar på frågor om el och teknik.

Ställ en fråga

Verifiering:

Läs mer