Byggahus.se

Jordade eluttag i ojordade ledningar.

Besvarad 10 nov 2019 av Bengt Loord

 1. Hej,

  Vi har nyligen köpt en bostadsrätt med jordade eluttag. När vi nu anlitar en elektriker för att byta ut uttagen får vi beskedet att ledningarna är ojordade och att det är olagligt att montera jordade uttag på ojordade ledningar. När vi köpte lägenheten fick vi ingen information om detta utan förutsatte att ledningar/eluttag var jordat pga de jordade uttagen som var monterade i lägenheten.

  Är inte detta olagligt? Särskilt då vi inte fått veta något? Dessutom farligt. Vi önskar nu byta ut alla ledningar och eluttag i lägenheten men vill kolla upp möjligheten att låta säljaren betala. Vi blir nämligen tvungna att slita ner ledningar som förstör väggar och tak som måste renoveras. Hur ser våra utsikter för att lyckas ut? Skadestånd?

  Med vänlig hälsning,
  Lena B.
   
  Redigerat av moderator 10 nov 2019 20:01
 2. Svar

 3. Ni hade givetvis undersökningsplikt när ni köpte lägenheten.
  Ofta tvistar juristerna om hur mycket man av den anledningen ska kontrollera.

  En elkontroll hade sannolikt upptäckt detta.
  Kontakta säljaren och se vad ni får för svar! Kanske känner de sig skyldiga och hjälper till.

  Låter som en omfattande och dyr uppdatering av elsystemet. Får ni inte bistånd av säljaren, så får ni välja mellan att:
  • Ta kostnaden för byte av ledningar etc. eller
  • Byta de skyddsjordade uttagen till ojordade dito
  O.B.S. Uttagen vid diskbänken måste dock vara skyddsjordade!
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. D
  Dilato ·
  Byt till ojordade uttag, lägg kostnaden på en jordfelsbrytare i stället.
   
 6. K
  klimt ·
 7. S
  Simsgrodan ·
  Tycker inte det låter klokt att man ska behöva kolla att det finns jord i ett jordat uttag. Nu när jag hört det ska jag tänka på det, men det borde vara säljaren som ska åtgärda även om det upptäcks (inom rimlig tid) efter köpet.
   
 8. J
  Johan_85 ·
  inget speciellt svårt att kontrollera, tycker inte det är ngt säljaren behöver stå för..... en elektriker ser detta på en sekund likaså en vvsare ser deras prylar... rätt man på rätt plats
   
 9. B
  BirgitS ·
  Vid en besiktning behöver man inte använda några verktyg utan bara använda synen, lukten, känseln och hörsel, alltså behöver man inte öppna eller mäta på något vägguttag alls. Dock om något misstänkt upptäcks med t.ex. synen så behöver man göra en fördjupad undersökning, vilket kan vara att öppna vägguttag eller mäta.
   
 10. J
  Johan_85 ·
  birgits , det är ju helt upp till var och en hur man ska besiktiga? är du nöjd med en okulär besiktning med ättika i öppna burkar i källaren och alla fönster på vid gavel längs grunden inför besöket så är det upp till dig . jag själv som behörig installatör hade sett över objektet man köpt och jordat allt. ( man gör ju ofta lite jobb med ytskiktet så då kan man tråda om lite samtidigt ) jag har besiktigat flera hus till kunder och det är okulärt sålänge det känns ok men givetvis kör jag stickprov med spänningsprovaren i några uttag för att dubbelkolla samt öppnar lite doslock och ser vad som använts osv...
   
 11. useless
  useless ·
  Vad har ättika med det hela att göra? Ser elinstallationen ok ut så ska man väl kunna förutsätta att den är ok utförd? Eller är det så att man alltid ska misstänka att en elektriker gör grava fel?
   
 12. J
  Johan_85 ·
  ja klart du ska misstänka att en elektriker kan göra fel? köparen vill ju göra så bra affär som möjligt? bättre betala för en enklare besiktning innan än efter...
   
 13. B
  BirgitS ·
  "det är ju helt upp till var och en hur man ska besiktiga?"
  Nu finns det ju regler för hur en besiktning enligt jordabalken behöver göras för att det ska vara tillräckligt (det som inte upptäcks är dolda fel). Nu gällde det ju visserligen en bostadsrätt men köplagen ställer inte högre krav på besiktning än jordabalken.

  Så vitt jag har förstått det när andra besiktningsmän har berättat så är det bara köparen som kan lida men av att endast mäta på en del uttag. Har man mätt en del uttag så kan man inte komma och klaga på att något av dem man inte mätte på är felaktigt eftersom man då har visat att man kunde ha mätt på även det felaktiga.
   
 14. J
  Johan_85 ·
  så köparen löper större chans att lida om man "mäter några uttag" än kör på ditt sätt med enbart okulär besiktning?
   
 15. J
  Johan_85 ·
  vi kan prata ihjäl oss men ngt dolt fel kommer det aldrig bli... tyr i oturen är att det är betydligt billigare än ev. vattenfel och läckor gör om elen det som behövs få en ny och fräsch anläggning och som säkert höjer värdet det du lägger på den med.
   
 16. B
  BirgitS ·
  Ja, har man inte mätt utan bara gjort en okulär besiktning som inte visar på något misstänkt så har man fullgjort sin undersökningsplikt. Om något felaktigt visar sig senare så är det ett dolt fel om det uppfyller övriga krav för dolt fel (inte så gammal elinstallation att felen kunde misstänkas av den anledningen).
   
 17. J
  Johan_85 ·
  Nja håller inte med dig gällande elen faktiskt, men är det som du säger så lär de ju få det som dolt fel jag är dock helt av en annan uppfattning. hoppas för köparens skull att de blir bra i slutändan.
   
 18. D
  daugaard ·
  Gissar att det är väldigt få prylar idag som är jordade så om du ändå tänkte byta uttag så välj ojordade uttag + jordfelsbrytare.
   
 19. P
  patriklarsson ·
  Vad jag hört finns inget som heter dolda fel gällande lägenhet, stämmer det?
   
 20. K
  klimt ·
  För bostadsrätter gäller köplagen. När det gäller eventuella fel så tillämpas en snarlik praxis mot det som gäller enligt Jordabalken för fastigheter.
   
 21. Tomtom79
  Tomtom79 ·
  Dessutom är det ju så att en amatörel-kunnig person kan undersöka detta i en lägenhet på 10-20 minuter genom att kontrollera uttagen, öppna några dosor och titta. Om man jämför det med vilket arbete det är att kontrollera fukt, badrum, tak och liknande så är det mycket enkelt och borde således inte kunna kallas dolt fel på något vis.

  Kort uttryckt, hade du kunnat upptäcka det vid en grundlig besiktning är det inte dolt fel.
   
 22. B
  BirgitS ·
  Just frasen "dolda fel" nämns vare sig i Jordabalken eller i Köplagen.
   
 23. Grillen
  Grillen ·
  Sen kan man ju alltid försöka dra nya kablar med jord i dom gamla ledningarna. Fungerar inte alltid pga platsbrist, men kan vara något att testa innan man river upp väggarna.
   
 24. P
  patriklarsson ·
  Det räcker väl med att mäta mellan fas och jord alt nolla jord, ena 230V o andra helst 0V, så gjorde jag när jag köpte min lägenhet, att öppna uttagen känns onödigt?
  Dock var jag på visning av lägenhet där det var mycket märklig eldragning, såg direkt flera fel på både el och ventilation mem den såldes rekorddyrt, trots att jag påtalade felen för mäklaren...
   
 25. H
  hapazard ·
  @ patriklarsson, Tyvärr brukar det bara bli jordfelsbrytaren som testas av en sådan mätning. Strömmen som går genom spänningsmätaren brukar vara större än de 30mA som krävs för att utlösa jordfelsbrytaren. Om du ska testa om jorden är inkopplad måste du förresten mäta kontinuitet mot en känd jordpunkt.
   
 26. useless
  useless ·
  Moderna multimetrar har så hög ingångsimpedans att det inte blir några 30mA. Jag har aldrig lyckats lösa en jfb bara genom att mäta spänningen.
   
 27. H
  hapazard ·
  Ok, kanske jag som måste köpa bättre mätare :p
   
 28. useless
  useless ·
  Det är inte säkert den är sämre... Högohmiga instrument visar gärna konstiga mätvärden om det är kapacitivt kopplad spänning. Därför har en del dyrare instrument ett läge där dom belastar mätobjektet lite mer.
   
 29. E
  etompau ·
  Äldre spänningstestare med en rad lysdioder på ena mätproben brukar trigga jordfelsbrytaren, pga av hög mätström.
   
 30. V
  Vikarn2 ·
  Idag är det lite överdrivet med jordning förutom i kök och badrum. De flesta apparater vi använder idag är dubbelisolerade och då är jorden överflödig (man tar bort risken för kontakt med strömförande delar).

  Jag hade som någon skrev innan bytt till ojordade uttag i alla rum utom kök/badrum och installerat en jordfelsbrytare. Billigaste och enklaste lösningen och jag hade inte känt mig osäker i det hemmet, har själv ojordade kontakter i alla rum utom våtutrymmen/kök.

  Jag jobbar med högspänning dagligen.
   
 31. K
  Kallson ·
  Ni har nog inte så mycket att komma med juridisk även om jag tycker att man kan förutsätta att uttag är jordade även på inkopplingssidan.

  Jag skulle föreslå att ni kräver att säljaren ska rätta till felet men samtidigt öppna för att ni möjligen kan acceptera byte till ojordat och jordfelsbrytare. Som sagt tidigare är det i praktiken onödigt med jordning idag när det finns jordfelsbrytare. Kommer inte heller ihåg senast jag kopplade in en jordad apparat hemma..
   
 32. J
  Jocke Best ·
  Dammsugaren kanske?
   
 33. useless
  useless ·
  Finns det jordade dammsugare tillverkade det här årtusendet?
  Dom brukar ha en stickpropp som passar i jordade uttag men saknar anslutningen till jordblecken. Anledningen till det är att den platta europaproppen bara får användas till apparater som drar 2,5A.
   
 34. Demmpa
  Demmpa ·
  Det finns fortfarande en del utrustning som har jordad kontakt.
  Vår centraldammsugare har jordad kontakt, alla våra datorer har jordad kontakt, likaså skärmarna, skrivaren, switcharna, NASarna, routern (UniFi).
   
 35. J
  Johan456 ·
  Det är inte alls i praktiken onödigt med skyddsjord idag när det finns jordfelsbrytare. Jordfelsbrytaren är en kompletterande skyddsåtgärd och den kan gå sönder. Skyddsjorden kan inte gå sönder.
   
 36. E
  etompau ·
  Tycker det är ovanligt med jordade elprylar. Ex .högtryckstvättar och dammsugare konstrueras idag dubbelisolerade.
  Att det finns jordkontakter på stationära datorer och nätdelar hänger samman med EMC-godkännade och ej skydd mot elchock.
   
 37. J
  Jocke Best ·
  Ah just det ja, dammsugaren har bara en stor propp inte jordad, jag tänkte fel
   

De senast besvarade frågorna

 1. sladdvinda

  Hej, Om man har en sladdvinda (utomhus) på tex. 25 meter, måste den vara utrullad om man bara tex behöver 5-10 meter?
 2. Dimensioering i båten

  Har hört att det är stor skillnad när man dimensionerar kablar ombord på en båt och i huset. Varför?
 3. ojordad el

  Hej. Har köpt hus i Italien. Det har visat sig att skyddsjord inte är indragen någonstans. De flesta uttagen är dock av jordad typ, men det finns alltså ingen jord inkopplad. Jordfelsbrytare är...

Visa alla frågor