Teknik, El & Teknik

Fick tv:n kapad av hackare

"Betala tusentals kronor, annars håller vi din tv gisslan."

I en video på Youtube visar en användare hur du genomför en återställning av tv:n ifall fler skulle drabbas.

I en video på Youtube visar en användare hur du genomför en återställning av tv:n ifall fler skulle drabbas. Källa:Youtube

Första kända fallet där en privatpersons smart-tv blivit hackad och sedan nyttjad som ransomware inträffade nyligen. Det var en familj i Kansas som fick sin tv låst efter att ha laddat ner en app. För att få den upplåst igen skulle de enligt kaparen, som påstod sig vara FBI, betala 500 dollar - cirka 4 500 kronor.

Tv-tillverkaren LG ville först ha 3 000 kronor för att skicka ut en tekniker som skulle hjälpa till att återställa tv:n. Men efter en del diskussioner fick familjen en kod som de kunde använda.

Ransomware är sedan tidigare ganska vanligt i datorvärlden, och används ofta av illasinnade för att tjäna pengar på företag och privatpersoner. Det innebär att hackaren tar över personens dator och krypterar innehållet. För att återfå tillgången till sina bilder och filer krävs man på betalning.

Men att det nu sker även i en smart-tv är nytt. 

Smarta hemmet är på så vis både positivt och negativt. Funktionsmässigt öppnar det upp för en rad bekvämligheter, men säkerhetsmässigt ligger många tillverkare fortfarande långt efter. Vi har tidigare rapporterat om belysning som blivit hackad, och övervakningskameror som används av främlingar för att kika in i ditt hem utan att du märker något. 

Den som satsar på det smarta hemmet bör därför vara medveten om bristerna och försöka minimera riskerna. Speciellt den som satsar på säkerhet och övervakning, så som lås, kameror med mera.