Upphävde bygglovet efter ett år

Älgvägen i Tylösand, där bygget var tänkt.

Älgvägen i Tylösand, där bygget var tänkt. Foto: Eniro gatuvy/skärmdump

En företagare i Tylösand har fått bygglovet för ett nio meter högt hus indraget av Länsstyrelsen.

Att försöka bygga med stora avvikelser från detaljplanen kan vara vanskligt, även om man först får bygglov för det. Det har en företagare i Tylösand fått erfara, när hans bygglov för den planerade villan nyligen upphävdes av Länsstyrelsen, ett år efter att bygglovet beviljades. Det skriver Hallandsposten idag.

Han ansökte om bygglov för ett hus som avvek från detaljplanen på flera punkter. I ett plan får du bygga enligt detaljplanen, men företagarens planerade villa var i två plan, något han fick igenom via en undantagsbestämmelse. Byggnadshöjden får vara högst sju meter för tvåplanshus, men företagens hus var nio meter högt. Men byggnadsnämnden ansåg att det här var mindre avvikelser och beviljade bygglovet.

Grannarna var dock inte förtjusta i det planerade jättehuset utan överklagade till Länsstyrelsen, som gick på grannarnas linje och upphävde bygglovet.

Företagaren valde då att överklaga till mark- och miljödomstolen, men även de bedömde att det planerade huset avvek för mycket från detaljplanen. Domstolen ansåg även att huset inte var i två plan, utan tre, på grund av ett hiss- och trapphus.