Juridik

Tvingas riva huset

Grannarna och kommunen har klagat i flera år. Nu sätter kommunen in tvångsåtgärder för att det vanskötta huset ska rivas.

Tomten är igenväxt och byggnaderna på tomten förfallna. Nu har samhällsbyggnadsnämnden i Hylte beslutat att husägaren måste riva både trähuset och de övriga byggnaderna före februari, annars riskerar han vite om 10 000 kronor och därefter ytterligare 5 000 kronor per månad tills rivningen är genomförd.

– Det är inte ett beslut vi tar lättvindligt. Vi har diskuterat med fastighetsägaren sedan 2013. Han har haft möjlighet att renovera men valt att inte göra någonting, säger nämndens ordförande Malin Thydén Kärrman till Hallandsposten.

Enligt deras bedömning är tomten och byggnaderna så vanskötta att de inte längre uppfyller de krav som ställs på dem i plan- och bygglagen. Även närboende klagar på dess skick.

Kommunen uppger att de även tänka sig ett värstascenario där de själva river byggnaderna, och därefter låter husägaren stå för räkningen. Men sådana beslut tas inte förrän denne haft en chans att följa de krav de ställer nu.