Ekonomi

Svenska bostadspriser stiger mest i EU

Sveriges bostadspriser ökar mest i EU, och fjärde mest i världen, enligt nya siffror.

Sveriges bostadspriser sticker ut, både när det kommer till EU och när man tittar på hur bostadspriserna rör sig i hela världen. Sett till de senaste 12 månaderna har prisökningarna i Sverige varit högst i hela EU.

Det är den brittiska fastighetsmäklarfirman Knight Frank som undersökt bostadsmarknaden i 55 länder. Enligt deras statistik ligger den svenska prisökningen på 11,1 procent. Sett ur ett världsperspektiv placerar vi oss då på plats fyra när det kommer till länder med störst prisökningar.

Flertalet experter, myndigheter och organisationer har tidigare pekat ut bostadsbristen som en av bovarna i dramat. Det gör även Knight Frank.

- Priserna stiger delvis på grund av ett historiskt underskott av bostäder. Efterfrågan stiger snabbare än utbudet och hushållens upplåning har ökat dubbelt så snabbt som den ekonomiska tillväxten sedan 2009, skriver Knight Frank i rapporten.

I toppen av statistiken hittar vi Turkiet, som under det senaste året haft prisökningar på 18,9 procent. Därefter kommer Hongkong och Nya Zeeland innan vi hittar Sverige på listan. Inget annat nordiskt land befinner sig på topp 10.

Längst ner i botten placerar sig Ukraina vars bostadspriser istället har fallit med 14,8 procent.

Källa: Dagens Industri och Knight Frank