Ekonomi

Stora marginaler på bolån

Husägarnas bolån bidrar till stora bankvinster.

Husägarnas bolån bidrar till stora bankvinster. Foto: Byggahus.se.

Finansinspektionens siffror visar att bankerna fortsätter göra stora vinster på bolånen, och nu kommer kritik från flera håll.

Bankernas bruttomarginaler på bolån fortsätter ligga högt enligt färska siffror från Finansinspektionen. Marginalen granskas kvartalsvis och i mars låg den på 1,72 procent. Villaägarnas boendeekonom Håkan Larsson kallar siffrorna för "väldigt provocerande". Även finansminister Per Bolund är kritisk.

Jag förstår att det sticker i ögonen på många, att bankerna gör så stora vinster och att man ser att marginalerna är så höga som de är, säger han till TT.

Dagens Nyheter har granskat siffrorna över tid och konstaterar att samma marginal april 2009 endast var 0,22 procent. Dock har den sjunkit mellan december till mars 2016-2017, den låg på 1,73 procent i slutet av förra året. Men en sänkning på 0,01 procent när reporäntan är negativ utgör en väldigt liten skillnad, och den fortsatt stora marginalen kan bara delvis förklaras med Finansinspektionens tuffare krav. 

- En betydande del av denna kan inte förklaras av det. Bankerna ser uppenbarligen en möjlighet att ta ut den här marginalen. Trots extremt låg reporänta kan de ta ut 1,5 procent och uppåt av kunderna i boränta, säger Henrik Larsson, analytiker på Finansinspektionen, till Aftonbladet

Bankerna slår dock ifrån sig kritiken. Handelsbanken tycker att Finansinspektionen räknar på ett felaktigt sätt. Nordea slår fast att de tjänar bra på bolånen men att finansieringskostnaderna ser olika ut för olika banker.