Juridik, Ekonomi

Se upp för asfaltskojarna

Var mycket försiktig med att köpa tjänster av hantverkare som knackar dörr.

Ett lika säkert vårtecken som att den första tussilagon slagit ut på många håll i landet är det att asfaltskojarna är tillbaka - men skojigt är det definitivt inte. Varje år utsätts många husägare för bedragarna, som dessutom blev mer aggressiva i sina försäljningsmetoder under föregående år och började skada folks egendom för att sedan försöka sälja på dem reparationsarbete.

Asfaltskojarna - eller kringresande hantverkare som de kallas numera eftersom de inte längre bara erbjuder asfaltering och plattsättning - ska bland annat ha setts till i Sollentuna och Uppsala förra veckan. Eftersom de är kringresande kan de dock förflytta sig snabbt och du bör därför hålla ögonen öppna.

I förstahand är det äldre människor de ger sig på. Förra året lurades exempelvis en 78-årig husägare att betala 150 000 kronor för reparation av taket, det var dock hantverkarna själva som slagit sönder det. Men även yngre personer utsätts för deras påtryckningar, och ibland förekommer hot och våld.

Får du besök av hantverkare som du misstänker är bedragare bör du genast tacka nej, stänga dörren, och därefter ta kontakt med polisen på 114 14.

- Eftersom personerna förflyttar sig inom landet är det viktigt att polisen får tips från allmänheten vid misstanke om oseriösa arbeten. Genom att polisen får information om företeelsen kan omfattningen kartläggas och möjlighet ges att störa verksamheten, meddelade polisen i ett pressmeddelande under föregående säsong.

Polisen har även råd om hur du undviker oseriösa sten- och asfaltsläggare. De är som följer:

  • Kontrollera alltid om f-skattsedel finns, via Skatteverket
  • Ta referenser från tidigare utförda arbeten
  • Begär id-handlingar på personerna
  • Teckna skriftligt avtal om vad som ska utföras av hantverkaren och vad det kostar - låt inte arbetet påbörjas utan att ni klarat ut alla detaljer
  • Undvik kontantbetalning och förskottsbetalning
  • Om du misstänker att du blir kontaktad av oseriösa asfaltsläggare så undvik dialog - säg nej tack och stäng dörren