Köpa & sälja hus, Ekonomi

Så agerar vi på bostadsvisningar

Vissa testar sängen och andra toaletten, vad vi vågar oss på under bostadsvisningar varierar.

Tre av tio svenskar har någon gång varit på visning utan att vara intresserad av att köpa bostaden.

Tre av tio svenskar har någon gång varit på visning utan att vara intresserad av att köpa bostaden. Foto: Fastighetsbyrån.

Majoriteten som går på bostadsvisning undersöker bostaden visuellt och med respekt för ägarens privatliv. Men det finns en del som faktiskt testar hur det skulle kunna vara att bo där. Enligt en ny undersökning från Fastighetsbyrån har exempelvis 11 procent som gått på visning i en storstad testat toaletten i hemmet. Desto färre gör det dock på landsbygd, där är siffran endast 3 procent.

Ett fåtal har också testat sängen eller provsmakat bär från trädgården (2 procent), och 1 procent har dessutom vågat sig på att ta något ätbart från bostaden.

Det vanligaste är dock att vi tittar i garderober och skåp, hela 37 procent uppger att de gjort detta under en visning.

- Ja, många öppnar luckor och tittar i skrymslen och vrår. Som säljare gäller det att plocka undan sådant som man inte vill visa och städa ordentligt – överallt. Att trycka in allt i garderoben i sista sekund är alltså inte att rekommendera, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån Södermalm.

Undersökningen visar också att det är många som väljer att besöka visningar spontant utan en tanke på att köpa bostaden. 14 procent har någon gång spontanbesökt en visning efter att ha sett skylten, och 9 procent har gjort det för att se hur grannarna bor eller få inredningsinspiration. Totalt har tre av tio svenskar någon gång besökt en visning utan att vara intresserad av att köpa bostaden.

- Att det kommer personer som inte har avsikt att köpa får man räkna med och det är i regel inget som säljarna eller vi mäklare har några problem med. Det är ju naturligt att många blir nyfikna. Att ha öppna visningar är heller inte lika vanligt utanför storstäderna vilket säkerligen gör att siffrorna skulle kunna vara betydligt högre, säger Pia-Lotta Svensson.