Ekonomi

Konjunkturinstitutet varnar för bostadsbubbla

Generaldirektör Mats Dillén, Konjunkturinstitutet

Generaldirektör Mats Dillén, Konjunkturinstitutet

Ny rapport varnar för att en krasch kommer om ingen gör något åt de stigande huspriserna.

Konjunkturinstitutets senaste analys visar på att Sverige kan vara på väg in i en bostadsbubbla. Det faktum att bostadspriserna fördubblats på tio år, i kombination med den accelerande prisuppgången de senaste åren, gör att myndigheten nu går ut med en varning. 

– Nu börjar vi bli oroade. Vi är på väg att hamna i ett läge som är ohållbart, man måste bromsa utvecklingen när det gäller bostadspriserna, säger Mats Dillén, generaldirektör på Konjunkturinstitutet.

Han talar om en uppgång på 10-15 procent per år, som inte längre kan förklaras med ökade inkomster, låga räntor och skattelättnader.

Om utvecklingen fortsätter i den här takten ser Konjunkturinstitutet ett kraftigt prisfall framöver som kan skaka om svensk ekonomi. Myndigheten håller därför med de internationella organisationerna, som kritiserat prisuppgången, om att något måste göras.

Senast i raden att uppmärksamma de svenska bostadspriserna var Internationella Valutafonden IMF. Deras förslag på åtgärd var bland annat en utfasning av ränteavdrag. Detta kan du läsa mer om här.

Källa: SVT.se