Ekonomi

Huspriserna i huvudstaden backar

Booli har tagit fram statistik som visar att medelslutpriset för hus i Stockholm backar.

Booli har tagit fram statistik som visar att medelslutpriset för hus i Stockholm backar.

Slutpriserna i Stockholm visar på ett trendbrott, men det kan vara fråga om en lokal företeelse.

Boolis statistik för de sista fyra veckorna visar att huspriserna i Stockholm ligger lägre nu än vad de gjorde under samma period förra året. Medelslutpriset för ett hus låg på 5,3 miljoner kronor förra året, och mäter nu istället 4,7 miljoner kronor - en skillnad på 600 000 kronor.

- Att priserna är lägre under sommaren är ingenting konstigt, så brukar det se ut. Det som däremot sticker ut är att priserna i slutet av juli och början av augusti legat på en lägre nivå än motsvarande period förra året, säger Matilda Adelborg, PR- och marknadskoordinator på Booli.

Deras analys är att dock inte att det handlar om någon vändande trend på husmarkanden generellt sett. De tror istället att förändringen beror på införandet av amorteringskravet och det faktum att priserna redan låg väldigt högt i Stockholm, amorteringskravet har lugnat ner marknaden.

- Ju högre lån man tar, desto större blir skillnaden i boendekostnad när det införs ett amorteringskrav. I Stockholm har vi höga priser, och det är kanske framförallt här man ser resultatet av kravet som infördes 1 juni i år, säger Matilda Adelborg.