Ekonomi

Dina boräntor göder banken

40 procent av den ränta du betalar på bolånet blir idag ren vinst för banken.

En uppskattning, gjord av Villaägarnas riksförbund, visar att 40 procent av räntan du betalar på ditt bolån blir till ren vinst för banken - detta trots att det just nu är superlåga räntor och små kostnader för den genomsnittliga bolånekunden. Före finanskrisen låg samma siffra på 7 procent. 

Det är Finansinspektionen som håller koll på de ökande marginalerna.

- Upplåningskostnaderna för bankerna har fallit betydligt mer än utlåningsräntorna och därmed har marginalerna ökat för bankerna sedan första kvartalet 2014, säger Finansinspektionens chefekonom Henrik Braconier till Dagens Industri.

Hur mycket kan de dock inte säga i dagsläget då de ser över sin beräkningsmodell.

Finansinspektionen är både positiva och negativa till utvecklingen. Dels nämner Henrik Braconier att det krävs en lönsamhet, och en förståelse för detta från kunderna, för att bankerna ska vara stabila. Men dels är det också så att alla kapitalkrav och den ökade stabiliteteten gjort det mindre riskfyllt för aktieägarna som därmed bör acceptera en lägre avkastning.

Villaägarnas chefekonom Daniel Liljeberg tycker att konsumenterna borde vara tuffare mot sin bank, och byta bank oftare för att sätta press och få ner sina räntor.

- Bankkunderna klagar tyvärr inte så mycket som de borde. Om man betalar 1,7-1,8 procent i ränta tycker man inte att det är så mycket, men i själva verket är det mycket sett till bankens kostnad.