De får stötar av sitt hus

Atonbladet har besökt familjens hus.

Atonbladet har besökt familjens hus. Bild: Från tv-reportaget.

En familj i Hudiksvall köpte ett hus som visade sig vara elektriskt.

En kraftledning i närheten av huset gör att familjen Johanssons nyköpta hus ger dem stötar. Familjen kan inte duscha, tvingas sova i pannrummet för att kunna få en god nattsömn och får fysiska känningar när de befinner sig i övriga huset.

– Vi började få stötar i duschen och vid handfatet. Jag fick en smäll så att det blev ett sår på fingret. Det stack i fötterna ute på tomten och när vi satte oss i plastrottingmöblerna på uteplatsen bara knastrade det runt benen, säger Licelott Johansson till Aftonbladet.

Andra symtom är stickningar i huden och klåda på armar och ben.

De köpte sekelskiftshuset för bara ett år sedan. Vad de inte tänkte på var att det låg en kraftledning endast tio meter från fasaden, och den har visat sig spela stor roll för husets beboelighet. Mätningar har exempelvis visat upp till 100 volts spänning mellan duschblandaren och avloppsvattnet i duschen.

Svenska Kraftnät som äger ledningen är osäkra på hur de ska lösa situationen. De vet varken hur lösningen ska se ut, eller hur länge till familjen ska behöva ha det så här.

– Det är lite speciella förhållanden. Det finns till exempel ett plåttak som vi inte vet om det hjälper till att avskärma de elektriska fälten eller om det förstärker påverkan. Skulle en kraftledning dras fram så nära ett hus i dag skulle Svenska kraftnät erbjuda sig att köpa huset. Men familjen vill gärna bo kvar i området, om jag förstått det rätt. Vi vill ju lösa den här situationen tillsammans med de boende, säger pressansvarig Olof Klingvall.

Under tiden får familjen duscha på arbetsplatsen och hos släkt och vänner. Sover gör de i pannrummet eftersom påverkan från kraftledningen inte är lika kraftig där.