Ekonomi

Är det dags att binda bolånen?

Bedömningen i den penningpolitiska rapporten i juli 2016 inom parentes.

Bedömningen i den penningpolitiska rapporten i juli 2016 inom parentes. Källa: Riksbanken.

Tre experter ger sin syn på när du bör binda dina bolån.

Riksbanken valde att lämna reporäntan oförändrad på -0,50 procent, vilket innebär att vi kan se fram emot ytterligare en tid av låga räntor på bolånen. Riksbankens motivering till att inte höja, trots att Sverige går bra, är att osäkerheten i omvärlden fortfarande är stor och att konjunkturen inte förändrats nämnvärt sedan senaste reporäntebeskedet i juli.

- Den ekonomisk-politiska osäkerheten är fortsatt stor, bland annat till följd av resultatet av den brittiska folkomröstningen. Konjunktursignalerna efter valresultatet har inte varit entydiga och det är ännu för tidigt att dra tydliga slutsatser om effekterna, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Dagens Nyheter passade på att fråga tre experter om hur de ser på räntorna den kommande tiden och ifall det är dags att binda räntan på sitt bolån. Det korta svaret blev att du kan göra lite som du känner för. Det finns en liten fördel med att binda räntan nu, men att du kan räkna med låg ränta i åtminstonde 1,5-2 år vilket gör att det inte är någon stress med att binda.

– De som har stora marginaler kan ligga kvar på en kortare bindningstid. Ränteskillnaden med längre bindningstid kan ses som en försäkringspremie, säger exempelvis Annika Winsth som är chefekonom hos Nordea.

Tor Borg och Anna Breman, chefekonomer hos SBAB respektive Swedbank, säger bägge att marknadsräntorna kommer att ligga på nuvarande nivå en tid framöver, men att det är en bra tid att binda nu ifall du vill få god översikt över din ekonomi.