Ekonomi

Bolånetagarna håller uppe bankernas vinster

Tänk på att pruta på din boränta.

Tänk på att pruta på din boränta. Foto: Axel Lundblad.

Boräntorna är låga men trots det är marginalerna för bankerna så höga att de gör miljardvinster.

Storbankerna gjorde ännu ett bra kvartal. Vinstregnet från tidigare fortsatte in i kvartal tre då det samlade räntenettot steg med fem procent till över 30 miljarder kronor. Totalt under året har bolånetagarna dragit in 90 miljarder kronor i vinst till de fyra storbankerna.

– Bankerna går extremt bra just nu. Hela kostnaden för minusräntan har de fullt ut kunnat kompensera med att tjäna väldigt bra på bolånen, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, till Aftonbladet.

Bankerna själva säger också att det är marginalerna på bolånen som utgör den största anledningen till att det går så bra just nu. Samtidigt vill inte staten använda SBAB för att konkurrera då lägre boräntor kan elda på huspriserna och låneskulden ytterligare.

SEB är den bank som ökade sitt räntenetto mest, de redovisar en 9-procentig ökning under kvartal tre. Därefter kommer Handelsbanken med 8 procent, Swedbank med 6 procent och Nordea med 1 procent.

– Det är en megafon som säger: pruta på boräntan. Bankerna har aldrig tjänat så mycket på bolånen. Att boräntorna är så låga gör att vi blir lata, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.