Ekonomi

Är algoritmer framtiden för optimering av bolån?

Skärmdump från appens presentationssida i App Store.

Skärmdump från appens presentationssida i App Store. Foto: Bofink

KTH-företaget Bofink hoppas revolutionera bolånemarknaden med sin nya app.

På senaste tid har vi sett en rad företag som vill hjälpa dig att förvalta dina pengar med hjälp av algoritmer. I princip handlar det om en mjukvara i en dator som räknar ut var det är bäst att placera pengarna. Nu kommer en ny uppstickare som vill göra samma sak men med dina skulder, eller snarare ditt bolån. Företaget Bofink hoppas att deras algoritm ska se till att du får det allra bästa bolånet avseende både ränta och bindningstid.

Genom att knappa att logga in med bank-id och fylla i ett par uppgifter om din bostad får du ut ett betyg på det bolån du har idag. Appen hämtar in data om ditt nuvarande bolån, bankernas prognoser med mera och kör sedan detta genom sin algoritm och denna genererar i sin tur ett betyg. Du ska därefter kunna jämföra räntor, optimera amorteringsnivån och få en bra överblick över din skuldsättningsgrad. Slutligen ska du även kunna byta bolån direkt i appen.

Hur väl detta fungerar i praktiken återstår att se. Bolaget är relativt nystartat och appen har precis lanserats.

- Målet är att nå minst 20 000 användare i år, säger en av bolagets grundare, Joachim Ronneback Thomson, till Dagens Industri.