Duvor under solceller ett växande problem

Duvor under solceller ett växande problem

Anticimex rapporterar att de ser en ökad efterfrågan på hjälp med att få bort duvor som byggt bo under solceller.

Duvor under solceller uppges vara ett växande problem på tak runtom i landet. Det är Anticimex som märker av en ökad efterfrågan på hjälp med att få bort duvor som bosatt sig under panelerna.

- Just under solcellerna blir en väldigt naturlig skyddsplats för duvorna. Men det skadar taket och funktionen av solcellerna blir nedsatt om det blir för tätt under och värmen inte kan transporteras bort, säger Jesper Björnerud, servicechef på Anticimex i Kristianstad, till Sveriges Radio.

Att problemet ökar har mest troligt sitt ursprung i att allt fler satsar på solceller på taket. Men fåglarna kan orsaka skador på taket och dra med sig skadedjur.

Så håller du duvorna borta

Som lösning rekommenderar Anticimex ett band som man kan montera runt solcellerna. Det hindrar fåglar och andra djur från att komma in lika enkelt. Vidare säger saneringsföretaget att du bör åtgärda detta nu, innan fåglarna häckar. Och se över helheten på taket så att du inte bara skyddar ena sidan för att det är där fåglarna uppehåller sig, då är risken att de bara byter plats.