De ska utse Kasper Salin-vinnaren

Juryn som ska utse vinnaren av Kasper Salin-priset.

Juryn som ska utse vinnaren av Kasper Salin-priset. Foto: Sveriges Arkitekter

Årets jury har valts ut, den består av tre svenskar och en dansk.

Kasper Salin-priset anses vara Sveriges tyngsta arkitektpris. Nu har årets jury utsetts. Det blir en grupp med två som varit med och lett juryn tidigare, samt två nytillskott. Gruppen utgörs av tre svenskar och en dansk.

Jurymedlemmarna är: Norrköpings stadsarkitekt SAR/MSA Karin Milles, Joakim Lyth arkitekt SAR/MSA på Wingårdhs, Torun Hammar arkitekt SAR/MSA och enhetschef projektutveckling på Statens Fastighetsverk samt Dan Stubbergaard är grundare av det internationellt verksamma Köpenhamnsföretaget Cobe, känt för att ha utvecklat Nordhavnområdet i Köpenhamn och Sverigeaktuellt med Geelys designcenter i Göteborg och Science Center i Lund.

– Jag ser mycket fram emot juryarbetet! Min förhoppning är att vi får ta del av en variationsrikedom med hus från hela landet, stora och små, privata och offentliga, som vi kan utvärdera och sedan besöka. Det är först när man rör sig i och kring ett byggnadsverk som man på riktigt får en känsla för dess arkitektoniska egenheter och kvaliteter, säger juryns ordförande Karin Milles.

Vem som helst kan skicka in förslag på arkitektoniskt intressanta hus via ett webbformulär. Därefter väljs fyra stycken ut, och de nominerade slåss sedan om att vinna priset.

Karin Milles och Joakim gör sitt andra år i juryn. Både Dan och Torun har själva varit nominerade till Kasper Salin-priset.