Produktrecensioner, Robot­dammsugare, Tester

Cleanmate S 950 - test robotdammsugare

Cleanmate S 950 - test robotdammsugare

Vi testade robotdammsugaren Cleanmate S 950. Här får du reda på hur den fungerar, hur användarvänlig den är och hur bra den är på att städa egentligen.

Cleanmate S 950 rör sig relativt tyst fram längs golvet i vardagsrummet. Problemet är bara att den låga ljudnivån beror på ett svagt sug. Cleanmate S950 fick ett betyg på 3 av 5 i vårt test av robotdammsugare som du hittar här

Cleanmate trasslar in sig i sladdar.
Cleanmate fastnar dessutom ofta i sladdar.

Hur den fungerar

Robotdammsugaren Cleanmate S 950 navigerar sig i ett rum med hjälp av IR-sensorer samt en sensor framtill som känner av när den rör vid ett föremål. Man kan ha Cleanmate S950 i sex olika lägen. Ett av dem heter “Kant” och med det städar den längs med väggarna och runt möbler i rummet. Detta läge fungerar bra och man förstår hur och varför den rör sig som den gör. När man har den i standardläget “Auto” är det däremot svårare att förstå varför den rör sig som som den gör.

Cleanmate S 950 har en dålig app
Kartan fungerar dåligt och dammsugaren tappar ofta anslutning till nätverket.

Enligt Cleanmate.com lagras alla dammsugarens rörelser i en intern karta, vilket ska leda till att den städar överallt och att den inte städar på samma ställe flera gånger. Men efter att ha iakttagit den under en hel städning i läget “Auto”, verkar det som att detta inte fungerar som det ska. Vid testet städade den nämligen flera gånger på vissa ställen och glömde bort andra helt. Man fick en känsla av att den rörde sig slumpmässigt i rummet och inte efter en karta. När vi tittade på kartan i appen försvann kartan ibland och en ny karta av rummet dök upp. Den glömde bort var den hade varit, vilket ledde till att den missade vissa ställen i rummet. Om det bara var appen som inte fungerade och dammsugaren ändå visste var den var, kan vi inte säga. Läs mer om detta under rubriken “Förmåga att städa”.

Fler funktioner och egenskaper hos Cleanmate S 950

  • Kartläggning av städat område
  • Den går att fjärrstyra som en radiobil med telefonen (inte så användbart men roligt)
  • Schemaläggning
  • Fjärrstyrning med smartphone
  • Den kan dammsuga ett begränsat område med “Spot Cleanup
  • Kan moppa golv

Användarvänlighet

Det tog lång tid för oss att förstå hur vi skulle para denna dammsugare med dess tillhörande app. Det krävde lite googlande innan vi förstod att appen var översatt från kinesiska och att namnen på knapparna i appen var annorlunda än namnen på knapparna som stod på dammsugaren. För att para roboten med appen skulle man hålla inne “Refill-knappen”, som egentligen kallas “Hem” eller hemknappen på dammsugaren. 

Det var svårt att förstå vad appens funktioner gör.
Det är svårt att förstå vad appens funktioner gör.

Tyvärr fortsätter de svårtolkade inställningarna i resten av appen. Om man letar lite hittar man sex olika lägen som alla visas upp med varsin abstrakt ikon. Två av dem kallas för “Intensiv”. De andra kallas för “Auto”, “Slumpmässig”, “Kant” och “Område”. Man får ingen riktig förklaring till när man borde använda de olika inställningarna. Resultatet blir att man struntar i att använda appens olika funktioner eftersom man inte förstår vad de är till för. Den svårförståeliga appen är ett minus när det kommer till användarvänlighet. 

Trots att det är svårt att tyda vad de olika knapparna i appen gör, fungerar robotdammsugaren som den ska. Den svarar snabbt när man ber den att börja städa, sluta städa och gå hem till laddstationen. Med appen kan man dessutom styra Cleanmate S950 trots att man inte är hemma, vilket är bra om du är och jobbar och vill att den städar när du inte är hemma. 

Sladdar fastnar ofta i borstens bas.
Sladdar fastnar ofta runt borsten.

Vi hittade ett problem med Cleanmate S 950:s design och det är att basen till de två borstarna sticker ner, vilket leder till att sladdar ofta fastnar i borstarna. Detta är jobbigt eftersom städningen avbryts tills du har lyft på roboten och trasslat ur sladden. 

Cleanmate fastnade ofta i sladdar.
När den har fastnat måste man trassla ur sladden och flytta roboten.

Cleanmate S 950 är den tystaste robotdammsugaren vi testade, vilket är ett plus eftersom det inte stör att ha igång den samtidigt som man vistas i rummet.

Förmåga att städa

Vid vårt test av noggrannhet fick Cleanmate 950 upp 80 procent av utstrött ris på 50 minuter, att jämföra med vinnaren Xiaomi Mi Roborock som fick upp 95 procent på 30 minuter. Cleanmate missade att dammsuga under stolar och vissa områden av golvet, vilket tyder på att dess navigation inte fungerar som den ska. Den här dammsugarroboten vet inte var den har städat och inte. 

Cleanmate har ett svagt sug men klarar ändå av hårt golv.
Cleanmate har ett ganska svagt sug men klarar ändå av hårt golv.

Att dammsugaren endast fick upp 35 procent av quinoafröna under vårt matt-test tyder på att den har ett svagt sug. Miele scout RX2, iRobot Roomba 980 och Electrolux Pure i9 är dammsugarna som presterade bäst när det kommer till dammsugning av mattor. De fick alla upp 53 procent. 

På hårt golv fungerar suget ganska bra. Den klarar definitivt av att få upp smulor och andra lätta saker. Den hade behövt lite starkare sug för att kunna vara effektiv på mattor.

Testresultat Cleanmate S 950

Robotdammsugaren Cleanmate S 950 fick det samlade betyget 3 av 5 i vårt test av robotdammsugare. Därmed lägger den sig i det undre skiktet av de testade dammsugarna. 

Fördelar:

+ Tystlåten
+ Den går att styra med appen trots att du inte är hemma

Nackdelar:

- Den var inte bäst av de testade dammsugarna på någon betydande punkt
- Den har inte ett särskilt lågt pris
- Den hade en krånglig app
- Den hade ett svagt sug
- Fastnade ofta i sladdar
- Dess navigation fungerade inte lika bra som hos de konkurrerande robotarna

Fakta

Pris

1 490 kr

Dimensioner (BxHxD)

335x80x330 mm

Vikt

2,8 kg

Drifttid

100 minuter

Ljudnivå

60 dB

Dammbehållare stl

0,5 liter

Fjärrstyrning App

Ja

Schemaläggnig

Ja

Sidoborstar

Dubbla

Övriga funktioner

Moppning, trappsensor

Användarupplevelse (1-5)

3

Noggrannhet & intelligens (1-5)

3

Sugförmåga, sugeffekt (1-5)

3

Betyg (1-5)

3

Läs hela testet här.