Bastu, Bygga nytt hus

Vegar byggde vedeldad bastu

På villatomten i Lomma har Vegar och Marie byggt ett eget badhus i trä: en vedeldad bastu med relaxrum, badkar och uteduschar. Allt som allt på 10 bygglovsbefriade kvadratmeter.

Vegar byggde vedeldad bastu

Var är den optimala platsen för bastubad i hemmet? Knappast i en mörk och trång källare, om du frågar Vegar och Marie. Deras bastu är placerad i trädgården, omgiven av magnoliaträd och silverpäron.

– Ljuset, den friska luften och naturen är en stor del av upplevelsen. Här kan vi bada när som helst, under dagarna när solen skiner eller på kvällarna när stjärnhimlen lyser.

Vegar noga med fönsterplaceringen
Vegar ritade bastun själv.

Tidigare brukade bastubaden förläggas till Ribersborgs kallbadhus i Malmö. Men varför åka så långt när det finns ett outnyttjat hörn i trädgården som bara samlar bråte? Vi röjer undan och bygger vårt badhus här, föreslog Vegar.

– Jag tittade på olika bygglösningar och fick bra tips via Byggahus forum. Därefter klippte jag ut en modell i kartong och presenterade den för en snickare. Han tittade på den och sa: ”Inga problem, det fixar vi!”

Vegar Moen hade tydliga önskemål om byggnadens arkitektur och funktion. Den består dels av själva bastun, dels av ett relaxutrymme med dörrar som kan vridas runt byggnaden. Runtomkring finns ett trädäck med gott om plats för solstolar.

Finsk bastukamin
Väldimensionerad vedkamin av finskt märke.

– Det är bra att kunna anpassa öppningen efter vinden och ljuset. Dörrarna ger vindskydd åt uteplatsen, eller kan vridas så att det blir helt öppet mot trädgården.

Badhuset står på plintar med 30 cm luft under golvet. Genom plankgolvets springor kan badvattnet sippra ned fritt till ett dränerande lager av makadam, samtidigt som luften utifrån kan tränga in.

– Luften i bastun är frisk och det är inget problem med draget i golvet. Man sitter ju uppe på laven när man bastar, säger Vegar.

Hela familjen älskar bastubad
Hela familjen älskar bastubad.

Ett pulpettak klätt i tjärpapp skjuter ut en bra bit över öppningen och sluttar så att regnet kan rinna av på baksidan. Där på baksidan finns två uteduschar i olika höjd, en för de vuxna och en för barnen. Om man föredrar att bada inomhus finns ett badkar av glasfiber i relaxrummet. Från badkarskanten kan man spana ut i trädgården genom sidofönstrena.

– Av säkerhetsskäl valde vi laminerat glas eftersom dessa fönster ligger så lågt.

Bastudörrarna har härdat glas och de stora fönstren för ljusinsläpp har enkelglas som tål värmen och inte immar igen. Vegar la mycket tid på att få fönstrena rätt placerade i förhållande till ljuset, berättar han.

– När byggstommen var klar satte jag upp pallar för att se ljusförhållandena på olika ställen och nivåer vid olika tidpunkter. Det kändes viktigt att få en optimal placering av fönstrena.

En detalj som Vegar är speciellt nöjd med är bastuns lilla fönsterglugg, 5x8 cm, som vetter mot huset.

Barnen har egen stol
Egen sittplats för småfolket.

– När man sitter uppe på laven har man huset under uppsikt och kan kika in genom köksfönstrena.

Byggnaden är klädd i furupanel med vitlaserad utsida. Alla fönsterkarmar är gjorda av kvistfri asp, liksom den utvändiga bänken och väggarna inne i bastun.

– Asp doftar gott och är ett perfekt träslag för bastun. Men samtidigt är det betydligt dyrare än gran, så vi fick prioritera träslag efter miljö och funktion.

Lösvirket köptes in efter noggranna prisjämförelser hos de olika byggvaruhusen.

Umgås i relaxrummet
Umgås och koppla av samtidigt.

– Vissa byggvaruhus lockar med ”lägsta-pris-garanti”. Men problemet är att man måste köpa varorna först och sedan gå till en annan affär och säga att ”det var billigare där”. Det blir ganska krångligt om man vill utnyttja det, säger Vegar.

Kostnaderna för allt material och arbete har han ingen exakt siffra på, men uppskattningsvis rör det sig om 80 000-100 000 kronor.

I bastun står en väldimensionerad vedkamin av finskt märke. Brasan är trevligare att titta på än ett elaggregat, påpekar Vegar.

– Och den ger definitivt en behagligare och fräschare värme, tycker jag.

Eftersom byggnaden är på 10 kvm behövdes ingen bygglovsansökan. Däremot fick familjen lämna in en bygganmälan för eldstaden och be grannarna om tillstånd då bastun står nära tomtgränsen. Av hänsyn till grannarna valde man också en extra hög skorsten, 2,5 m hög.

– Det kan ryka en del när man tänder brasan, men när temperaturen når upp till 350 grader i kaminen syns det ingen rök alls.

Det är lika skönt att bada på vintern.
Lika skönt att bada på vintern.

Bastuns tak och väggar har 10 cm isolering. Under vintern tar det drygt en halvtimme att få upp värmen till 100 grader med 6-8 vedpinnar i kaminen. När svetten dryper kan man gå ut och svalka sig i relaxrummet och kliva ned i badkaret.

– Vi har grävt en vattenledning från huset till badkaret, den ligger inte så djupt men hittills har den klarat frosten. Vi använder mest kallvatten, men det finns även varmvatten.

Sommartid passar det kanske bättre att använda någon av uteduscharna?

– Ja, framför allt barnen gillar att ta en dusch därute. Det ger en frihetskänsla, säger Vegar.

Läs mer