Bygga

Träslag till altan eller trädäck

Medlemmen Sjöolsas altan från tråden Renovering av 70-talshus.

Medlemmen Sjöolsas altan från tråden Renovering av 70-talshus. Foto: Sjöolsa

Ofta används tryckimpregnerat virke när det handlar om trädäck, men det finns flera andra intressanta alternativ på marknaden. Pris, hållbarhet och miljöpåverkan skiljer sig dock kraftigt mellan de olika typerna av virke.

Träslag Utseende Hållbarhet Miljöprofil Underhåll Förborras? Pris Övrigt
Ceder Från mörkbrun och brun till röd och rödbrun, bleknar till silvergrått med tiden. Cederträ innehåller thujapliciner. Det är röt- och svamphindrande ämnen som håller i många år. Sådär då det importeras, ofta från Kanada, vilket ger långa transporter. Olje- eller lasyrbehandla cederträ för att bevara dess rödbruna färger. nej ca 800 kr/kvm I Sverige används ceder huvudsakligen till fasader pga priset och eftersom det anses för mjukt för att användas som trall.
Obehandlad furu Ljust, grånar med tiden Det får bara vara kärna i trallen. Såga bort den ljusa splintveden då den är mycket mindre motståndskraftig mot röta än kärnan. Lik sibirisk lärk. mycket bra Smörj in regelbundet med träolja. nej ca 220 kr/kvm Inte så vanligt som trallgolv, men förekommer.
Sibirisk lärk Ljust med ibland rödaktig ton; grånar inom ca 1 år; kan bli nästan svart Skydd mot röta 10-15 år. Bra, men det beror på om importerad eller ej. Underhåll med träolja. nej ca 250 kr/kvm Tänk på att det slår sig lättare än furu och är svårare att bearbeta
Tropisk hardwood Ljus till rödbrun men med stora variationer; grånar inom ca 1 år Skydd mot röta mer än 20 år, det varierar kraftigt med träslag. Dålig. Långa transporter, kan även vara problem med olagliga odlingar etc. Håll utkik efter certifieringar från kontrollorgan. Hardwood kräver väldigt lite underhåll. Smörj in med teakolja för att bevara färgen. ja ca 300-800 kr/kvm Tänk på att det kan slå sig lättare och det är som regel mer svårbearbetat än furu.
Tryckimpregnerat AB Grönt eller brunt, grånar inom 1-2 år Skydd mot röta i mer än 25 år. Samma egenskaper, hållfasthet som obehandlad furu Närproducerad, men kan innehålla tungmetaller och giftiga ämnen Kräver inget underhåll, men träolja är bra att smörja med ev en pigmenterad för att hållas fräscht och bibehålla ursprunglig färg. Gäller i synnerhet för virke som är "brunimpregnerat". nej ca 120 kr/kvm Lämna avfallet till kommunens avfallsanläggning
Värmebehandlat Ljust till mörkt brunt, grånar inom 1 år Skydd mot röta 10-15 år. mycket bra För att skydda den bruna färgen så kan man göra en träoljebehandling innan och efter montering och därefter efter behov. ja ca 400 kr/kvm Det finns en rad framförallt miljömässiga fördelar men det finns också en del nackdelar som att virket kan bli sprött och försvagat.

När man ska välja träslag till altanen eller trädäcket är det många som förespråkar tryckimpregnerad trall på grund av sin hållbarhet och sitt relativt låga pris. Många känner sig dock skeptiska till tryckimpregnering på grund av miljöeffekterna.

Trycktimpregnerat virke
Trycktimpregnerat virke

– Tryckimpregnering har en viss miljöpåverkan, men man har testat det mycket och det har blivit bättre. Fram till 2006 hade man arsenik i tryckimpregneringen, men nu är det förbjudet, berättar forskaren Nasko Terziev på Institutionen för Trävetenskap på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet).


 

Tryckimpregnerat trä finns i olika träskyddsklasser. Träskyddsklass M är främst avsedd för konstruktioner i havsvatten. Träskyddsklass A är avsedd för trä i varaktig kontakt med mark och vatten. Träskyddsklass AB är avsedd för trä ovan mark som är utsatt för väder och vind.

– Något man kan göra för att få så bra resultat som möjligt är att vara noga med vilka brädor man väljer i bygghandeln och kontrollera att de inte är defekta, säger arkitekten Calle Posse på Posse arkitektur.

Sibirisk lärk
Sibirisk lärk

Sibirisk lärk är ett annat träslag som är aktuellt när det gäller altan och trädäck.


 

– Något många inte vet är att det är stor skillnad på sibirisk lärk som är odlad i Sverige och sibirisk lärk odlad i Sibirien. Det är som två olika träslag, där det som odlas i Sibirien är betydligt bättre. Har man haft lärkträ som blivit missfärgat och spruckit så är det förmodligen svenskodlat, berättar Nasko Terziev.

Importerade tropiska träslag, så kallad hard wood är också ett intressant alternativ för trädäcket.

– De är hårda, har bra livslängd och kräver inget underhåll. De är inte lika miljövänliga, men det beror mycket på var de kommer ifrån. Det vi importerar är kontrollerat, berättar Thomas Skörvald på Cederträ: väst.

Hardwood är populärt på grund av sin hållbarhet och sina vackra färger. Den vanligaste hardwooden är bang kirai och cumaru, men det finns många hardwood på marknaden och en del är inte testade under så lång tid i svenskt klimat.

– Jag skulle vilja ge en varning för ett hardwood som vrider sig runt sin egen ådring, massaranduba. Det är ett trevligt och fint träslag som är mörkare än kirai och cumaru, men det har hänt att det vridit sig och förstört mycket. Ipé är inte lika vanligt, men ett väldigt hårt och vackert träslag, men det är också 50 procent dyrare än kirai.

Cumaru
Cumaro

Något annat man ska tänka på om man väljer en altan eller trädäck i hardwood är enligt Calle Posse att det tar ungefär tre gånger så lång tid att lägga som ett vanligt.


 

– Träet är så hårt att man behöver speciellt stål i borren men i gengäld blir resultatet väldigt bra och håller länge, berättar han.

Det finns även viss problematik kring hardwood ur miljösynpunkt.

– När det gäller miljö och etik så är hardwoodtrall ett problem. Det finns begränsade volymer certifierad (FSC) vara att tillgå, men oftast är volymen för liten och priset för högt. Vi försöker att endast köpa från länder där vi vet att det finns en fungerande intern kontroll och självklart pressar vi på för att få fram certifierade volymer. Vi undviker varor från Afrika och från exempelvis Borneo. Utöver tveksamheten när det gäller själva träråvaran har vi också de långa transporterna som knappast kan betecknas som miljövänliga när vi har okej alternativ i närområdet, berättar Peter Sjöström Nordic Product group Manager på Beijer bygg.

cederträ
Cederträ

Nasko Terziev menar att det även finns vissa frågetecken kring den certifierade varan.

– Jag har varit i Afrika många gånger och jag har svårt att tro att de kan kontrollera allt. Men det är ett bra initiativ.
Han tycker också att det rent etiskt finns betänkligheter då betalningen ofta är väldigt låg till länderna som exporterar träslagen.

Thermowood, eller värmebehandlat virke är intressant ur miljösynpunkt då det har ett bra skydd mot svampangrepp utan kemikalier och kan närproduceras, utan långa transporter. Det är också hårt och hållbart, nackdelar är att det är relativt dyrt och virket kan bli sprött.

– Thermobehandlingen kan man göra på flera olika träslag, vanligast är gran och furu då får man en varmbrun färg, men om det är ask och asp så blir färgen mörkare. Thermowood är en mycket mer miljövänlig beläggning än hardwood, säger Calle Posse.
Om man bortser från hardwood så rekommenderar Calle Posse thermowood eller lärk till trädäcket, men menar att allt är en kostnadsfråga.

Linoljetryckt och vaxat virke nämns också ibland när man pratar om trädäck, men det har funnits problem med att exempelvis linoljetryckt virke svartnar väldigt snabbt.

– Jag vet faktiskt inte om dessa finns kvar på marknaden. Vid tidigare lanseringen har de visat sig inte hålla måttet, varken kvalitets- eller utseendemässigt, berättar Peter Sjöström.


 
komposit decking
Komposit decking

– Ett annat alternativ är komposit decking som är en stor produkt i många länder dock ännu inte i Sverige. Komposit decking är just som det låter en trallbräda gjord i ett material bestående av plast och spån. Utseendet kan variera men egenskaperna är likartade och underhållet obefintligt, säger Peter Sjöström.

När det gäller underhåll av trädäck så är det viktigaste att man oljar virket med träolja. För hardwood finns olika specialoljor att tillgå. Många virkestyper klarar sig utan att oljas.

– Hardwood är till exempel feta i sig själva och behöver inte oljas, men i gengäld så vill man ofta bevara den vackra färgen så man oljar dem ändå. Sen finns det brun tryckimpregnerad trall som kostar cirka 25 procent mer än den gröna. Vill man ha kvar den varma färgen är det viktigt att man oljar träet. Även kärnvirke bör oljas, eftersom det är relativt poröst och kan ändra form annars, säger Calle Posse.

Läs mer

Anlägga uteplats