Så bor vi i framtiden

Så bor vi i framtiden

Ska ditt framtida jag lyxa till huset står en kakelugn på inköpslistan och huset värms upp med fjärrvärme, men några färgglada väggar blir det inte då vitt fortfarande dominerar.

Årets Trendrapport från Svensk Fastighetsförmedling är här, och de cirka 4 900 deltagare som svarat på frågor kring framtidens hem visar tydligt var skåpet ska stå.

Fler än hälften tror att de kommer bo i hus i framtiden, jämfört med näst största alternativet (18 procent) som tror på bostadsrätt - och ett hus med sjötomt kommer vara det alternativ som ger högst status i samhället (32 procent). Drömmer du inte om ett hus med sjötomt är en takvåning i innerstad näst fräckast med sina 25 procent.

Huset kommer vara utrustat med höghastighetsbredband via fibernätet, en knapp som gör att du kan förvandla inredningen med ett klick och en videotelefon. Ska det lyxas väljer de flesta att i första hand satsa på en kakelugn (27 procent), tätt följd av en walk-in-closet (24 procent) och jacuzzi (22 procent).

Framtidsjaget

Väggarna kommer vara målade i ljusa färger, där vitt fortfarande dominerar, två tredjedelar tror på vitt och därefter kommer beige med 26 procent och grått med 23 procent. Materialvalen görs på ett miljömedvetet sätt och möbelvalen är långsiktiga.

44 procent tror att fjärrvärme är framtidens värmesystem. Därefter kommer solceller med 17 procent och bergvärme med 16 procent. Ingen har röstat på pellets.