Nya hus brinner oftare

Försäkringsbolaget If har undersökt husbränder och vad som påverkar dessa och undersökningen visar underligt nog inte att det brinner oftare i äldre hus, istället är det hus som byggts inom den senaste 10-årsperioden som toppar statistiken. Dessa brinner 50 procent oftare än hus som är äldre än 30 år. 

En av orsakerna till detta uppges vara att vi i allt större utsträckning isolerar husen med cellplast och att denna vid felhantering utgör en brandfara. Materialet uppges brinna fortare än traditionell isolering, skapa mer omfattande bränder och ska även ge ifrån sig giftig gas som kan skada personer i huset.

- Kunskapen om cellplastbränder och vilka svårigheter som finns konstruktionsmässigt behöver bli bättre. Dessutom borde byggbranschen överväga att brandskydda byggmaterial på samma sätt som man idag brandskyddar exempelvis möbler och annat som finns inne i bostäderna. Väggar och tak borde ju rimligen vara lika viktiga att skydda mot brand, säger Mats Larsson som är skadeinspektör på If och före detta brandman.