Byggahus.se

Kolla om grannen har bygglov!

Besvarad 18 nov 2019 av Charlotte Andersson

 1. Hej! Ja har hört att man kan gå in nånstans o kolla om tex grannen har bygglov på de som dom har gjort!
  Var gör ja de nånstans? o hur går de till? Tacksam för svar:)
   
 2. Svar

 3. Man kan kontakta kommunens stadsbyggnadskontor. De har uppgifter om alla pågående och avslutade bygglovsärenden.
  Du behöver dock ta reda på fastighetsbeteckningen på den tomt du vill fråga om.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. R
  rulebreaker ·
  Observera att all korrespondens (telefon eller mail) är publika uppgifter så visar det sig att grannen inte har bygglov så kommer de förr eller senare få reda på att det är du som "golat". (Egen erfarenhet som slutat rätt illa för oss..)

  Skaffa en anonym email-address och koppla upp dig på en anonym vpn och skicka från så går det inte att spåra förfrågan tillbaka till dig, det var rådet jag fick av vår kommun året efter det blev tjafs med en granne. :p

  I vårt fall handlade det om en granne som byggde nästan exakt så som vi hade funderat på att bygga till vårt hus men kommunen hade konstaterat att vi inte skulle få bygglov för det men om vi såg något liknande så kunde vi begära ut bygglovet för det och använda i vår ansökan vilket skulle expediera allt. Vi fick dock inte info om vad som skulle kunna hända om det inte fanns något bygglov...
   
  Redigerat 18 nov 2019 13:52
 6. H
  hempularen ·
  Om frågan gäller ett pågående bygge på en granntomt, så kan du förutsätta att det inte finns bygglov. När kommunen utfärdar bygglov, så måste kommunen skicka ut det färdiga beslutet till grannar (OBS, gäller bara direkta grannar). Så har du inte blivit informerad om bygglovet, så finns det inte.

  I vissa situationer kan kommunen istället annonsera i lokala tidningar, det gäller framförallt om det finns orimligt många grannar att informera, typ alla hyresgäster i ett flerfamiljshus.
   
 7. A
  andersgsn ·
  Jag kan inte låta bli att undra varför någon behöver "lägga sig i" vad grannen gör eller inte.
  Det finns bara en regel i bygglagarna som kan angå en granne och det är om någon har uppfört en byggnad för nära tomtgränsen till en granne och inte fått ett utlåtande av den grannen som bilaga till bygglovet/bygganmälan. Ganska uppenbart om det inte skett eftersom grannen ska ha frågat och avståndet är publicerat på kommunens webbsida och är i de flesta fall 4 meter.
   
 8. K
  klimt ·
  Om ni i vart fall i början vill vara anonyma kan ni besöka kommunens byggnadskontor och be att få alla handlingar som gäller den fastighet ni är intresserade av. Det är först om ni begär någon form av åtgärd som ni behöver ange ert namn
   
 9. S
  Sir Duke ·
  Bygglov är totalt offentliga och att kolla upp dem kan man göra av en himla massa skäl, det är inte spionage eller fult eller pinsamt. Staten vill ha ordning och reda bland tomter och byggen, varför ska inte vi medborgare få ha samma koll.
   
 10. harry73
  harry73 ·
  En första början kan vara att titta på hittas tomtgränskarta. Där syns det direkt om det finns bygglov för en fastighet.
   
 11. bekin
  bekin ·
  En bygglovsansökan är en offentlig handling (dokument). Besök kommunhusets reception och begär att få ut dokumentet. Enligt lag får ingen då fråga vem du är eller av vilken anledning du vill ha dokumentet. Dessutom står det i lagen att dokumentet ska lämnas ut skyndsamt.
   
 12. I
  inharv ·
  Om du går upp till kommunens stadsbyggnadskontor ska de visa dig de handlingar du begär utan att ställa frågor som tex varför eller vem du är, enligt Lag om Offentlig Handling. Det brukar räcka att man hänvisar till denna lag så får de eld i baken och visar var du vill se. Om dokumenten bara finns på en dator, ska de ge dig tillgång till en dator så att du kan se dem där.
   
 13. Tomtom79
  Tomtom79 ·
  Det kan till och med finnas på kommunens hemsida, så är det hos oss. Allt historiskt finns samlat där och är en guldgruva när man ska bygga till. Man kan plocka ner ritningar från de hus man sett som ser vettigt ut och se hur de löst de problem du har.
   
 14. S
  Sir Duke ·
  Handlingarna är ju digitaliserade och sökbara. När jag velat ha ut nåt har jag bara mejlat och sedan fått tillbaka pdf:er inom några timmar. Vet inte om utlämnandet loggas men själva mejlkorrespondensen är väl offentlig.
   
 15. T
  Thomas_Blekinge ·
  Visst kan det vara intressant att veta vad grannen har fått för bygglov. i min trevliga kommun valde stadsbyggnadskontoret att inte informera direkta grannarna om ett beviljat bygglov. Jag tror att sökanden som har bra connections har övertalat dom att "glömma det".
  Om grannen vill bygga den där förskräckliga tillbyggnad som kommer att förstöra din utsikt kan det vara lägligt att sälja innan han sätter igång. Eller om grannen vill omvandla sin villatomt till en åkeriparkering. Eller ska bygga en svinstia eller provanläggning för vinkelslip.
   
 16. S
  skaraborgsfakir ·
  skojigt sätt att skämma ut kommunen i så fall,
  för länsstyrelsen lär inte se det som något lustigt !
   
 17. R
  RetepG ·
  Vad har du för relation med grannen? Om den är bra så gå och fråga, påpeka att du inte kommer att agera om de inte har det, då det inte påverkar dig. Men att om de har det så har känns det konstigt då kommunen nekat dig bygglov för en liknande ombyggnad.
   
 18. M
  MetteKson ·
  Någon ovan menar att kommunen ”glömt” informera grannar om bygglov. Är det så har den tjänstepersonen begått tjänstefel, denne måste enligt lagen informera sk rågrannar (grannar vars fastigheter gränsar direkt mot aktuell fastighet.). OM det nu är som du säger borde Länsstyrelsen vid överklagande upphäva lovet pga formaliafel och återremittera för vidare handläggning av stadsbyggnadskontoret.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Skruva i golv med värmeslingor

  Jag anlitade ett företag med goda referenser, skulle sätta upp mellanvägg. De skruvade reglar i golv med golvvärme med 1 cm skruv. Jag hade informerat om värmeslingor/värmegolv. Hur ställer jag...
 2. Hälll i köket och ventilation

  Hej ! Jag bygger nytt hus. Vill montera en häll med inbyggt utsug i hällen. Funderar på att skicka ut luften med frånluft. Rakt ut genom väggen då hällen hamnar mot yttervägg. Vad gäller här med...
 3. Bullerutredning

  hej. Skall bygga nytt hus intill ett gammalt hus sk ersättningshus. Behöver man göra en bullerutredning fast det det står ett gammalt hus där sedan tidigare om än obeboeligt janerik@axjuridik.se

Visa alla frågor