Byggahus.se

Bygga klack av betong på källarmur?

Besvarad 27 mar 2020 av Charlotte Andersson

 1. Hej. Vi har fått vårt hus omdränerat och vill dölja plastlisten som ligger över isoleringen. Jag skulle helst bygga in den på något sätt och vill att det skall se ut som en betongklack som hänger ihop med källarmuren. På vissa ställen runt huset sticker plastlisten upp ganska högt men vid entrén är den låg och där vill jag istället fylla upp vid källarmuren ovanför dräneringen/plastlisten. Hur åstadkommer jag detta på bästa sätt? Tänker att det är dumt att fylla på med jord ovanpå plastlisten som i så fall hamnar direkt mot källarmuren.
   
 2. Svar

 3. Meningen är att man ska fylla upp material ovanför plastlisten för att skydda och dölja den.
  Viktigt är bara att man ser till att dräneringen fungerar. Små fraktioner som sand är olämpligt att återfalla med eftersom det kan ta sig in i dräneringsledningen.

  Återfyllning med jord kan hålla kvar fukt mot källarväggen och att det kan sätta igen dräneringen.

  Att hålla på och gjuta eller göra något annat för att dölja dräneringsskivan känns onödigt och svårt. Om skivan sitter för högt över den tänkta marknivån så får man isåfall skära av den lägre ner och flytta ner listen.
   
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. B
  BrewHill ·
  Hej jag jobbar med dränering av hus dagligen.
  Är det Pordrän som monterats på grunden så är deras anvisningar/krav för att allt ska fungera som tänkt att plastlisten skall ligga minst 10cm under mark, jordmassor skall täcka den övre delen och ej makadam.

  Har dräneringen gjort för ca 6 månader sedan så har de mesta sättningar nu lagt sig och företaget som utfört dräneringen skall se till att plastlisten har såpass mycket material över sig att den inte skall komma fram synlig. Kontakta dom och be dom komplettera med material.
   
 6. E
  Erik Salhammar ·
  Är det här internetversionen av ”dårarnas sammanslutning” eller?
   

De senast besvarade frågorna

 1. Sp fönster med spaltventiler

  Hej. Vi har sp fönster med spaltventiler i våra sovrum. Våra grannar har väldigt livliga barn som hoppar studsmatta till ca 23 på kvällarna. Vi har tilläggsisolera huset men inte heller det gjorde...
 2. Byta tak på 80-tals villa

  Hej. Vi står inför att planera in att byta tak på vårt hus som är byggt 1980. På taket ligger det idag betong pannor och under det oljehärdad masonit. Då vi tittar brett på vad för tak vi ska...
 3. Hjälp med text som stödjer att man inte fäster ram till stor altan 82 kvadrat direkt på husfasad.

  Hej! Behöver hjälp att hitta i lagtext och hänvisa till i ärende, problem med att hantverkare byggt och fäst ram mot mina byggnader och fasader, som skulle hålla uppe hela delen, inget undertill...

Visa alla frågor