Bygga nytt hus, Lösvirke, Tillbyggnad

Bygge med smartare planering

Bygge med smartare planering

Robban Moström är lite mer rationell än den genomsnittliga byggherren. Med finurliga lösningar lyckas han bland annat bo på bygget medan den omfattande ombyggnaden pågår, riva det gamla efter det nya är byggt och få värme i huset av rivningsmaterialet – som han slipper transportera bort och tippa.

Robban Moström i Enköping köpte en tomt med en sommarstuga på, men det han ville ha var ett hus för permanentboende. Han bestämde sig för att bygga om och till huset och han skulle göra jobbet själv. Så långt låter det kanske som vilken om- och tillbyggnad som helst.

Robban gör så gott som allt jobb själv. Han har redan från början haft idéer om hur han ville bygga om sitt hus och gick till en arkitekt för att ta fram grova ritningar på hur det skulle se ut.

Moström
Robban Moström

 

– Jag sa att jag ville riva så lite som möjligt och återanvända så mycket som möjligt, berättar Robban.

– Arkitekten tog fram en ritning med grova mått på bredd, djup och höjd, men utöver den ritningen bygger jag efter eget huvud och bestämmer lösningarna efter hand.

Robban började bygga på huset i april 2010. Han bor i huset, även med barnen varannan vecka, medan han bygger om, detta trots att det är en total ombyggnad det handlar om. För att göra detta boende möjligt började han med att göra klart två sovrum och ett badrum först. Han rustade också upp köket med nya vitvaror så att ”det gick att stå ut med”.

bygget
Sommarstugan som ska byggas om och till.

Lada
Bygget har börjat.

Med tanke på om- och tillbyggnadens omfattning, hade det legat nära till hands att riva den gamla sommarstugan först och sedan bygga ett helt nytt hus. Men Robban ser flera nackdelar med det traditionella sättet att riva först och bygga sedan. Man får söka rivningslov, transportera allt avfall och tippa det. Dessutom finns det saker som hade kunnat återanvändas som går till spillo. Det nya huset hade också fått följa reglerna för nybyggnad, vilka på många sätt är tuffare än de för om- och tillbyggnad. Nu kan Robban bygga både billigare och flexiblare, lite mer som han själv vill helt enkelt.

bygget
När det nya taket är tätt kan det gamla taket börja rivas.

Lada
Bygget har börjat.

Robban river alltså inte hela sommarstugan utan sparar så mycket som möjligt.

– Nu har jag rivit fyra meter yttervägg, resten blir innerväggar eller ytterväggar, säger Robban.

De delar av rivningsmaterialet som är brännbart kan han elda upp inne i huset efter hand som det rivs.

– Jag satte in en tillfällig braskamin som duger till att elda upp materialet i istället för att köra till tippen, säger Robban.

– Jag behöver inte heller taxera upp huset förrän det är klart, vilket är ytterligare en fördel eftersom jag bygger under flera års tid och det blir lite pengar av det, säger Robban.

Huset kommer att bli 97 kvm stort, med ett loft/förråd på ena sidan, tre sovrum, ett badrum, ett WC och ett kök öppet mot vardagsrummet.

bygget
Tillfällig braskamin för att elda upp rivningsmaterialet.

Lada
Råspont på väggarna.

Robban är separerad och har barnen varannan vecka. Det betyder att han bygger varannan vecka och är med barnen varannan, såvida de inte hjälper till, för det händer också. Robban beräknar att han är helt klar med sitt bygge om två år. Då kommer det att ha kostat ungefär 900 000 kr i material.

bygget
Barnen får hjälpa till att måla sitt nya rum.

Han byggde om sitt förra hus på liknande sätt, men det är nu sålt.

Lada
Så här blev förra sommarstugan Robban byggde om på samma sätt.

Du kan följa Robbans bygge i vårt forum, där han berättar när det har hänt något nytt. Förhoppningsvis kommer vi att få se även hur det här huset ser ut när det blir klart.