3D-skrivare byggde 10 hus på 1 dag

3D-skrivare byggde 10 hus på 1 dag

Ett kinesiskt företag uppger att de kan massproducera hus av återvunnet material till en mycket låg kostnad.

3D-skrivare används idag inom en mängd spännande områden, exempelvis i sjukvården. Men även byggbranschen tittar aktivt på tekniken. Ett kinesiskt företag, WinSun Decoration Design Engineering, uppger nu att de med sin egenutvecklade 3D-skrivare kan producera och montera upp till 10 hus under en 24-timmarsperiod. Dock produceras de i delar som sedan sätts ihop på byggplatsen, till skillnad från den metod som forskare i Kalifornien använder där skrivaren får skriva ut hela huset på plats.

WinSuns teknik gör att husen inte kostar mer än 4 800 dollar styck i tillverkningskostnad, vilket direktöversatt motsvarar 31 000 kronor - detta beräknat på ett 200 kvadratmeter stort hus. Totalt har företaget tagit fram 77 patent, och arbetat med att utveckla tekniken under en 4 år lång period.

Byggmetoden ska fungera på så vis att el, VVS och övriga installationer kan göras i efterhand, detta trots att materialet som används är en form av cement med glasfiber som består av återvunnet restmaterial från exempelvis industrier. Husen byggs upp lager för lager av en 150 meter lång och 10 meter bred 3D-skrivare.

I framtiden kommer det inte finnas något spill kvar från nyproduktioner, säger WinSuns vd Ma YiHe och syftar till att deras teknik tar tillvara på det som blir över och använder det i sina skrivare.

Källa: Gizmodo.com och 3ders.org