Boverket kritiska till statligt bolån

Ett statligt bolån kan eventuellt bli lösningen för förstagångsköpare som ska ta sig in på bostadsmarknaden, men Boverket riktar kritik mot förslaget.

Regeringen undersöker just nu möjligheten att införa ett statligt bolån till förstagångsköpare. HSB har tidigare välkomnat förslaget efter att det offentliggjordes, men Tor Borg, analytiker vid Boverket, ser problem med den här typen av lösning. 

- Det är ett ganska stort steg att ta att starta upp ett statligt lån, det krävs en ny myndighet. Man kan också fundera kring fördelningseffekterna, man vill stötta de som vill köpa en bostad, men det kanske inte är de som står längst ifrån marknaden. Det kan också skapa inlåsningseffekter när du får ett fördelaktigt lån som du inte kan ta dig vidare ifrån, säger han till Sveriges Radio.

Helst hade han  sett att man såg över kreditrestriktionerna så att förstagångsköpare inte drabbas så hårt av dem. Dock välkomnar man att regeringen ser över problematiken som finns kring unga som ska skaffa sin första bostad.