Tär bygget på förhållandet?
Jag surfade runt på Ica-kurirens hemsida och hittade en intressant artikel om Husrenoveringar kan bli förhållandets grav, varnar psykologen Helena Lefterow.
– Människor blir ju helt slut. Orkar inte med varandra längre. Jag tycker att jag sett många sådana fall.
Psykologen Helena Lefterow på Socialpsykologiska institutet SPI i Stockholm berättar om baksidan med renoveringstrenden som sveper över landet.
När drömmen om det perfekta boendet ska förverkligas är risken stor att förhållandet blir lidande – eller går i kras. Ambitionerna är skyhöga, men många unga par är frapperande omedvetna om hur mycket tid och energi stora byggprojekt faktiskt kräver.
– En del köper ett gammalt, kanske 100-årigt, hus och börjar renovera samtidigt som de ska göra karriär på jobbet. Grunden är dålig och måste göras om, värmesystemet pajar, någon måste ta ledigt och vänta på hantverkare… Sådant sliter!
Att de traditionella könsrollerna luckras upp kan uppfattas som glädjande. Samt ge upphov till nya bråk; vem ska ta hand om ”marktjänsten” när även kvinnan kan och vill bygga?
– Att männen börjar intressera sig för inredningen kan också skapa konflikter, säger Helena Lefterow.
Men oftast blir rollfördelningen den traditionella. Mannen svettas med hammare och borrmaskin på kvällar och helger, kvinnan sliter med mat, tvätt och städning och sällan möts de två. Båda får skuldkänslor för att de inte hinner med barnen. Båda känner sig besvikna, lurade.
– De flyttar kanske aldrig in.
Att inleda ett stort husprojekt för att reparera ett förhållande eller ha något att prata om när barnen flyttat hemifrån vill Helena Lefterow avråda från.
– Lösningen är inte att sätta sig i ett vackert skal.