Så sköter vi julgranen i år
Vi har haft en kungsgran i många år, men i år passade det sig så bra att Per kunde följa med min morbror Ingemar ut i hans skog och hugga en gran där. Därför står det en hederlig svensk gran i vårt hus i år.
![[IMG]](https://www.byggahus.se/images/blogg_julgran1.jpg)
80 % av julgranarna i Sverige lär vara svenska granar, övriga julgranar är någon typ av ädelgran, ofta kungsgran. Det som skiljer svensk gran och kungsgran är att kungsgranen har förmåga att lagra vatten i stammen och därför inte är lika känslig för uttorkning.
Den svenska granen är billigare än kungsgranen och doftar härlig julgran. Den är dock mer känslig för uttorkning och barrar lättare.
Kungsgranen kostar alltså lite mer, ofta dubbelt upp, och luktar inte julgran men har till sin fördel att den inte barrar lika lätt.
Hur sköter man då julgranen? Enligt SkogSverige ska du göra så här för att få en gran som håller sig fin hela julen:
- Välj en färsk gran.
- Låt granen tina långsamt. Är den ordentligt nerfrusen bör du ta in den i några plusgrader och vänja den vid värmen succesivt, annars finns stor risk att den barrar.
- Se till att ha färsk snittyta och skåror när du sätter den i julgransfoten.
- Ha en rymlig julgransfot där mycket vatten får plats.
- Ingen Magnesyl, alkohol eller sockerbitar i vattnet!
Läs mer om julgransskötsel på SkogsSveriges hemsida
![[IMG]](https://www.byggahus.se/images/blogg_julgran2.jpg)