Därför är det viktigt att inte flytta in innan slutbevis
Den 2 maj 2011 fick vi en ny plan- och bygglag (PBL), där en av nyheterna var att man får inte flytta in i sitt nybyggda hus förrän man erhållit slutbevis för bygget. Tidigare var det inte reglerat.
Igår rapporterade vi om en familj som byggt fritidshus i Mönsterås, som hade flyttat in sina möbler innan slutbeviset var utfärdat. Besiktningsmannen upptäckte detta vid den försenade slutinspektionen, varpå kommunen valde att utfärda en straffavgift på 22 000 kr till familjen.
Jag funderade på varför man gjort den här lagändringen egentligen, för det verkar ju bara byråkratiskt och rent ut sagt elakt mot familjen som byggt hus och vill flytta in så fort som möjligt. Bestämde mig därför att fråga byggnadsingenjör Charlotte Andersson som kan det här.
Charlotte, varför är det viktigt för samhället att den som byggt hus inte flyttar in innan slutinspektion? Varför var det motiverat från kommunens sida att utfärda en straffavgift på 22 00 kr till den här stackars familjen?
Jag tyckte att hon gav ett bra svar, här är det:
Vitsen med slutbevis (vilket inte skiljer sig egentligen från tidigare) är att man inte skall ta en byggnad (eller tillbyggnad) i bruk förrän man har bevisat att den uppfyller samhällskraven. Viktigast är att byggnaden inte är rent farlig att vistas i, dvs att konstruktionen är stabil och inte rasar ner i huvudet på någon, elen är utförd av behörig elekriker samt provad och godkänd, räcken och annan säkerhetsutrustning finns på plats men också att den inte är hälsofarlig på sikt genom att bevisa att våtrummen är professionellt gjorda så att inga mögelskador uppstår, att ventilationen fungerar så att inomhusluften inte blir hälsovådlig etc.
Denna kontroll görs numera på plats med kommunens inspektör, KA och byggherren.
Jag anser att det är KA:s jobb att upplysa byggherren om att man inte får flytta in i byggnaden och att vitesbeloppet för detta är i sammanhanget väl tilltaget.Om alla handlingar och formalia finns på plats ger byggnadsinspektören ett muntligt slutbesked, vilket enligt mig gäller direkt där och då. Pappret som kommer sedan är en bekräftelse på överenskommelsen. Man bör fråga inspektören om det är ok att man flyttar in direkt. Denna fråga bör KA serva sin kund med eftersom det lätt glöms bort.
Byggnadsinspektören kan även bevilja ett sk. interemistiskt slutbesked. Detta kan ske om inte alla handlingar är i ordning vid platsbesöket, men byggnaden ändå kan anses säker att flytta in i. Interemistiskt slutbesked kan t ex ges om sotarintyget saknas. Då får man självklart inte elda i kaminen men huset i övrigt är ok. Sotarintyget skickar man in senare till kommunen och då får man ett "vanligt" slutbevis.
Skälet till att det blivit som det blivit är att alltför många struntat i att redovisa alla handlingar som krävs för slutbevis till kommunen eftersom man kunnat flytta in ändå. Kvar finns massor av oavslutade bygglov i kommunens arkiv. Vissa av husen kan dessutom innebära livsfara om inte tex. elen utförts på ett rätt sätt, konstruktionsberäkningar har inte gjorts eller räcken saknas. Därför har myndigheterna med den nya lagstiftningen valt att ge kommunerna möjlighet att sätta stora viten på om man tar byggnader ibruk i förtid samt att man "tvingar" ut inspektörerna för att se med egna ögon om byggnaderna uppfyller kraven.
Här kan du läsa om familjen som fick straffavgift på 22 000 kr
Här kan du läsa om den nya PBL
Charlotte Andersson på slutbesiktning.
Kommentarer
31