Bygga nytt hus

Bettan och Johan efter två år i växthuset - Husdrömmar

Bettan och Johan har nu bott två år i sitt växthus.

Bettan och Johan har nu bott två år i sitt växthus. Foto: Alla bilder skärmdumpar från Husdrömmar

Igår var det säsongspremiär för Husdrömmar och som vanligt innehöll första avsnittet en tillbakablick med återbesök hos tidigare deltagare. Vi fick bland annat titta in hos Bettan och Johan i Skurup som hade byggt ett växthus med ett stenhus i.

2017 fick vi följa Johan och Bettan i Skurup som byggde ett jättelikt växthus med ett hus inuti, där de skulle bo och kunna leva sin favorithobby fullt ut – att odla växter. Intresset för deras hus var enormt och vi gjorde ett uppföljande reportage Det du inte fick veta om huset i växthuset i Husdrömmar.

Växthuset
Växthuset med ett stenhus i kostade 7 miljoner att bygga.

I säsongspremiären av Husdrömmar 2019 gjorde Gert och Pernilla alltså ett återbesök hos Bettan och Johan, som nu har hunnit bo två år i växthuset. Hur varmt blir det egentligen i växthuset, kan de reglera temperaturen? Hur har det gått med odlingarna och hur ofta tvättar de fönstren? Ja, det är nog inte bara programledarna som har undrat detta utan det har alla vi gjort som såg programmet för två år sedan. Nu fick vi besked.

Växthusodlingen indelad i två delar

Johan och Bettan har delat upp trädgården i två delar, där Bettan svarar för en del och Johan den andra.

Inuti växthuset
Johan och Bettan har delat in växthuset i två delar, där de ansvarar för varsin.

I Bettans del är odlingarna etablerade, hon odlar fikon, ananas och lakritsrot. Och där finns en planta med stora fina granatäpple, sådana vi annars får importera från Egypten. Det är ordning på Bettans del av växthuset.

Fikon
Bettans del av växthuset, där hon bl a odlar fikon.

Så går vi över till andra halvan av växthuset, den del som Johan ska ta hand om. Bettan skämtar om att det kanske är så här en trädgård ser ut i Afghanistan. Det är i alla fall mest sand i Johans del av växthuset, och några ensamma krukväxter utmed väggen.

Johans del av växthuset
Johans del av växthuset inte riktigt klar än.

Johan har dock storstilade planer som han inte har hunnit sätta i verket än. Där ska bli en fiskdamm med karpar, ett trädäck och spa-bad, eftersom dörren till badrummet ligger precis i anslutning till Johans del av växthuset. Allt kompletterat med växter.

30 grader utomhus – 40 grader på taket

Den största frågan av alla var kanske hur varmt det egentligen kan vara att bo i ett växthus. Johan berättade:

Takvåning i växthuset
Ovanpå huset, i takvåningen, där kan det bli rejält varmt när solen skiner.

– I somras när det var som varmast blev det fruktansvärt varmt i växthuset, inte så farligt inne i huset, men framför allt på taket var det varmt.  Är det 30 grader utomhus har vi kanske 40 grader på taket och 32-35 grader nere i övriga växthuset. 

– Sedan på kvällen har vi fördelen att vi kan skapa tvärdrag i hela huset.  Då sjunker det till utomhustemperaturen.

Kvällsbild på växthuset
Varma dagar öppnar de på kvällen för att skapa tvärdrag och sänka temperaturen.

I övrigt så är det olika temperatur i olika delar av växthuset. De har inte mätt temperaturen kontinuerligt, men det känns tydligt. Johan planerar att installera ett ordenligt system för att mäta tempraturen i växthuset.

Putsar fönstren en gång om året

Växthuset är alltså 420 kvadratmeter stort och har 900 glasrutor.  Johan och Bettan ser inte fönsterputsningen som något stort problem. De tvättar fönstren i de delar av växthuset där de vistas en gång om året helt enkelt.

Fönstren putsas en gång per år
Fönstren putsar de en gång per år.

– Vi spolar av fönstren och tvättar med en svamp. Sedan får det själv torka. 

Taket har de aldrig behövt tvätta.

Stram stil inuti huset

Vi får också följa med in och se hur de har inrett och bott in sig i huset. Inredningsstilen är stram, liksom arkitekturen.  

Kök och matrum
Stram stil inuti huset. Här ser du kök och matplats.

De har aktat sig noga för att ta in för mycket saker. Badrummet håller samma strama stil som resten av huset. 

Badrummet
Badrummet.

Gert förundras över hur lugnt och vackert det lilla atriet är, med ett ensamt olivträd i mitten. Han siar om att folk kommer att vilja komma dit för att viga sig.

Atrium
Atriet, där Gert föreslår att folk kan viga sig. Så lugn känsla inger det.

Att bo i växthuset

Av allt att döma trivs Bettan och Johan mycket bra i sitt växthus. De har vant sig vid både temperaturväxlingarna och att det knakar i det ibland när det blåser.

– Det är bara gäster som undrar vad det är som låter när motorerna till takfönstren sätter igång när det blåser. 

Växthusets gavel
Växthuset sett från gaveln där föräldrasovrummet ligger.

Har vi tur så får vi komma dit en gång till och titta när Johan har byggt klart sin del av växthuset med, spa, trädäck och en fiskdamm. Det kommer att bli pricken över i det.