Nostalgitrend nästa

Måste kök och badrum följa de senaste trenderna? Vad är det då som är trendigt just nu? Stefan Nilsson på Trendgruppen tycker att du ska visa vem du är och plocka fram saker som gör dig glad, oavsett om de stämmer eller inte. - Det gäller att öva på att hitta sin egen smak.

Behöver man egentligen hålla koll på trender? De förändras ju ändå efter ett tag och om resultatet blir nästan extremt kan du då leva med det år ut och år in? Och hur lätt är det att sälja ett hem med ett kök som var supertrendigt för fem år sedan?

– Den stora trenden som har varit en längre tid är att alla gör likadant. Vita luckor, avskalat, svart eller rostfritt. Tidningar och tv-program visar ofta samma stil på inredningar. Nu kommer det en motreaktion, nu gäller det att visa sin egen stil och smak.

Motreaktionen kan resultera i en nostalgitrend tror Stefan Nilsson. Oroligheter ute i världen, miljöproblem och andra orosmoment kan göra att folk söker igenkänning och trygghet som man upplevde under uppväxten. Resultatet blir kök som från 50-, 60- och 70-talet, något som en del kökstillverkare har varit modiga nog att ta i produktion.

Stefan Nilsson själv menar att om han skulle bygga om sitt kök om mer än ett halvår skulle han redan nu börja fundera på vilka färger han gillar. Det kan nästan handla om att gå igenom känslan för färg efter färg.
– Kommer man fram till att man gillar grönt till exempel så är det inte fel att använda den färgen i köket eller badrummet. Känner man fortfarande osäkerhet så välj färgen på saker som lätt går att göra om eller byta ut som färger och tapeter.
Han tror att en kökstrend kan hålla i sig i ungefär fem år så kanske finns det anledning att fundera på hur länge man ska bo kvar i huset, om det är attraktivt som säljobjekt eller om den trendiga inredningen ser extra omodern ut efter ett tag, kanske mer än den hade gjort om den varit mer neutral från början.

En trend som man kan hoppas gäller de flesta inredningar är återvunnet material. Stefan Nilsson ger exempel på blandare av återvunnet aluminium och själv skulle han gärna återanvända ett begagnat kök i teak i stället för den inredning som en del tillverkare satsar på nu med luckor i Zebrano eller Blendwood

– Ett kök i schysst odlad teak med snedställda överskåp och krokhandtag skulle kännas helt rätt. Ett vanligt kök för att vanligt liv med ett ordentligt bord och riktiga stolar.

Även leverantörer av vitvaror satsar på miljötänkandet och utvecklar produkterna med tanke på elförbrukning, vattenåtgång, ljudnivå och design som främjar återvinning. Ett av dagens bästa kylskåp drar bara hälften så mycket energi som ett tio år gammalt kylskåp så vill man vara miljötrendig så ska pengarna gå till att byta ut gamla vitvaror.

Ett stort kök betyder inte automatiskt att det är praktiskt att använda. Det viktiga är att reda ut hur man använder sitt nuvarande kök, vad som är bra och mindre bra. Därefter kan planeringen av det nya köket starta. Ställ frågorna:

– Hur många personer ska köket betjäna?
– Ska det bara användas till matlagning eller ...
– ...också läxläsning, avkoppling eller som ett vardagsrum?

Att anlita en arkitekt kan vara ett bra tips, men då är det bäst att ta referenser eller känna att denne är verkligt intresserad och gör hembesök och ställer många frågor.

När det gäller badrum är det mest primära att välja material som håller för användning under en längre tid. Duschplatser kan vara hur trendiga som helst, kan man inte hålla dem rena så förlorar de, och hela badrummet, snabbt sin nya, fräscha känsla.

Är ett trendigt kök avskalat och rent?
– Vi är vana att se stylade hem i alla annonser och på visningar. Då ser alla hem likadana ut och allt personligt är borta. Jag tycker att hemmet ska visa vem man är och att vi ska plocka fram saker som gör oss glada, oavsett om de ”stämmer” eller inte.

Stefan Nilsson håller ständig koll på vissa märken för att hålla sig uppdaterad, till exempel tyska Dornbracht och möbelmässan i Milano.
– Man kan få se helt galna saker, saker som man inte vill ha och som inte fungerar i ett vanligt hem. Men de fungerar bra som inspirationskälla och diskussionsunderlag.

Inredningsmagasinen är fulla av moderna, lite spejsade kylskåp, fläktar, spisar och blandare där vattnet får färg från belysningen eller bara med jättestora munstycken. Hur mycket ska man satsa på all utrustning som är lite utöver det vanliga? Måste man inte ställa sig frågan om man vill att kök och badrum ska smälta in eller sticka ut?
– Jag kallar det köksporr. Man köper en look, mycket för att bara titta på det. De som har det anlaget har också ofta en hel del prylar hemma som fyller skåpen. Det kan vara fritöser och popcornmaskiner som bara är använda en gång, nyhetens behag försvinner fort.

”Att hitta roliga och intressanta nyheter eller lanseringar som sticker ut är inte svårt. Det knepigaste är inte att hitta dem, utan att stryka alla fantastiska, underbara och roliga skeenden som är helt lösryckta – utan efterföljare och därmed inte del av en större trend. ”Kill your darlings”, heter ju uttrycket…”
Stefan Nilsson, Trendgruppen