Japansk zen - en badrumsstil

Ett badrum i zenstil.

Ett badrum i zenstil. Foto: Getupkids.net

Om jag nämner ett japanskt SPA så du vet nog vilken jag menar - en populär stil att inreda badrummet i. Här går vi på djupet med den japanska zen-stilen i badrummet.

Inom buddhismen är meditation en central komponent, särskilt inom den gren som går under namnet Zen. Zenbuddhismen uppstod i Kina på 500-talet och spred sig därifrån till Japan, Korea och Vietnam. Till oss i väst har zenbuddhismen spridit sig främst från Japan. Ordet zen betyder ungefär just meditation.

Förmodligen är det därför man talar om zenstil eller japansk stil i badrummet. Dagens stressade människa behöver koppla av.

Många vill därför ha ett eget spa hemma, att det egna badrummet vara en plats för avkoppling och återhämtning. I ett spa finns det varma bad, plats för meditation, välgörande behandlingar, men även träning.  Vi behöver rensa våra sinnen och leva mer i ögonblicket, likt en zenbuddist.

Känn efter när du väljer detaljer till badrummet i japansk zenstil. Ger den här saken mig lugn och avslappning? Då är den förmodligen rätt i stilen. Du lär välja bort plastiga saker i neonfärg och istället välja naturmaterial som sten och trä.

japanskt träbadkar

Ett japanskt badkar i trä. Foto: Retireinicaragua.com

Ett badkar att avnjuta varma bad i är nästan obligatoriskt i ett zenbadrum, som sittbadkar eller nedsänkt.

Inslag av trä är också viktigt. Du kan ha ett badkar i trä, golv av trä, hyllor eller andra detaljer i trä.

Sten finns också ofta i ett badrum i japansk zenstil. Väggar och golv kan vara av sten, men man lägger också ofta in lösa stenar för att få den rätta, naturnära stilen.

Belysning i japanskt zenbadrum är lämplig att ha så diskret som möjligt, gärna infälld och dimbar. På så sätt undviker du störande element som inte känns avkopplande.

En sittplats brukar finnas i zenbadrumet, gärna en japansk pall.

japansk pall

Japansk pall från Fortikur. 

Gröna växter ger också lugn och ett bonsaiträd är förknippat med buddhistiska munkar. Därför är bonzaiträd perfekta inslag i zenbadrummet, men se upp så att du har tillräckligt med ljus i ditt badrum, bonsai kräver mycket ljus. Andra gröna altnerativ kan vara bambu eller olika typer av gräs.

bonsai

Ett bonsaiträd. Foto: Freepics