Byggahus.se

Våtrumsregler och duschkabin

Besvarad 13 mar 2018 av Stefan Ingelstrand

 1. Hej! Vi håller på att bygga en fjällstuga som är timrad. I badrummet tänkte vi ha timmerväggarna framme och klinkrat golv och duschkabin. Men till min fråga, är det okej att göra så? Räknas duschkabinen som säkert våtutrymme så vi inte behöver göra våtrumsväggar? Eller gäller samma regler för våtrumsväggar även om man har duschkabin? Blir även orolig för själva vattenrören som dras på väggen, om dessa kopplingar börjar läcka blir väl väggen blöt.. Sedan hittar jag massa om att vvs-firman måste vara legitimerad så man får intyg om det skulle hända nåt. Men är det okej att göra det själv om det är fackmannamässigt gjort? Då har man ju inget intyg på att visa att det är riktigt gjort för ex försäkringsbolag.
   
 2. Svar

 3. Hej.
  Duschrum är enligt Branschreglerna ett våtrum och ett våtrum är ett utrymme där golv och väggar kan förväntas bli utsatta för vattenbegjutning vid upprepade tillfällen. Vi skiljer inte på om det står en duschkabin eller en fast dusch i utrymmet. I stort sett samtliga försäkringsbolag kräver att installationerna ska vara fackmässigt utförda för att de ska vara försäkringsbara. Flera av dem har i sina försäkringsvillkor att arbetena ska vara utförda enligt gällande branschregler. Anlitar du ett auktoriserat VVS-företag så får du ett intyg när jobbet är klart om att arbetena följer reglerna och de eventuella avvikelser som kan ha gjorts.
   
  Stefan Ingelstrand

  Stefan Ingelstrand

  Säker Vatten

 4. Kommentarer

 5. T
  Thomas_Blekinge ·
  Rent juridiskt kan du göra precist vad du vill, i motsats till el. Du får dra rör själlv och ha vilken väggbeklädnad eller ingen. Det är bara om du har en skada och vill ha försäkringspengar föreskrifterna kommer in.
  Sedan kan man ju argumentera att bara själva duschkabinen är ett våtrum men inte det som finns utanför. Duschkabinen uppfyller ju kraven för våtrum med vattentäta väggar somt golvbrunn. Men även detta blir svårt att dra för försäkringsbolagen.
   
 6. L
  LarsDaniel ·
  Branschreglerna och auktorisation är ett sätt att kunna ta ut överpris vid installationen. Trots att vårt badrum renoverats av auktoriserad firma och enligt branschreglerna åtta år tidigare så lyckades försäkringsbolaget komma undan att betala en uppkommen vattenskada i vårt badrum, möjligen beroende på att vi hade en dålig jurist. I ändå äldre badrum gör åldersavdrag att fastighetsägaren vanligen får stå för en stor del av kostnaderna för att åtgärda vattenskador. SLUTSATS: Vi gör numera de flesta VVS-jobb själva men fackmannamässigt. Vi har installerat två duschkabiner utan att ha våtrumsmatta på väggarna utan några som helst problem. Däremot har vi lagt våtrumsmatta på golvet så eventuellt läckande vatten leds bort till golvbrunn. Jag skulle rekommendera den frågande att låta timmerväggarna synas. Det ger en trevligare atmosfär än plast och skulle de bli blöta nån gång så torkar de snart upp.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Våtrumsmatta

  Jag har rivit ut och flyttat en vägg för att få större badrum. Då hittade jag att det ligger råspont på bjälkarna. Måste jag byta ut dom?
 2. Byta ut badkar

  Hej, Jag har precis köpt en bostadsrätt med ok kaklat badrum med ett fristående badkar som jag slängde för att kunna byta ut till duschvägg. Vid byte av inredning i badrummet upptäcktes att en...
 3. Hjälp att identifiera golvbrunn

  Hej! Vi behöver hjälp med att identifiera vilken golvbrunn som vi har i duschen i badrummet. Badrummet är renoverat 2014. Det sitter ett vattenlås i som är modell JAFO, rsk-nummer 7137020....

Visa alla frågor

Fråga experten

Den här delen av fråga experten är tillfälligt stängd. Kom tillbaka senare för att ställa nya frågor.

Läs mer