Byggahus.se

Tappvattenledningar

Besvarad 7 dec 2017 av Stefan Ingelstrand

 1. Hej,
  Bor i ett flerfamiljshus. Håller på att bygga om badrum till barnrum och vill på ett säkert sätt koppla bort vattnet. Tappvattenledningarna kommer upp genom golv inne i reglad vägg. Har stängt av kulventilerna(Ballofix) som går att komma åt genom inspektionsluckan. Ventilerna sitter vertikalt ca 10-20cm ovanför golvgenomföringen. Sedan böjer de av genom väggen för att förse kranar med vatten.
  Vad säger reglerna? Räcker det att jag stänger ventilerna och fimpar rören ovanför ventilerna? Eller ska jag stänga ventilerna OCH sätta en plugg? Eller måste rören kapas vid någon huvudledning i huset (som jag inte vet var den är)?
   
 2. Svar

 3. Hej.
  Branschreglerna hanterar inte dessa frågor. Enligt branschregler Säker Vatteninstallation får dock inga outnyttjade avstick förekomma på kallvattenledning, varmvattenledning eller VVC-ledning. I ditt fall bör man bygga bort avsticken och om möjligt ersätta dessa med "raka rör" för att undvika bakterietillväxt i vattnet som annars blir stillastående. Konsultera ditt auktoriserade VVS-företag för specifika förslag på plats.
   
  Stefan Ingelstrand

  Stefan Ingelstrand

  Säker Vatten

De senast besvarade frågorna

 1. Stenbelagt utedusch golv

  Hej, Jag har en ide till min utedusch hörna, men behöver expert råd, då jag är osäker på vilka material som går att använda då detta golv må klara vatten, frost och alla väder som finns i Svenska...
 2. Spackla nya badrumsväggar

  Det blir stambyte hos mig.Jag valde större kakelplattor 25x40 Vid stambyte rivs gamla gipsväggar o skall byggas nya. Måste man spackla nya väggar till mina plattor?
 3. Ikeas vvs och kranar

  varför tillåter inte VVS-firmorna montering av Ikeas köks & badrumsblandare ? De säger de kan inte godkänna ”säker vatten” certifikatet (tror det heter så). Ikea får ju sälja dem och har en...

Visa alla frågor