Byggahus.se

Stenbelagt utedusch golv

Besvarad 12 jun 2019 av Per Bernhardsson

 1. Hej,

  Jag har en ide till min utedusch hörna, men behöver expert råd, då jag är osäker på vilka material som går att använda då detta golv må klara vatten, frost och alla väder som finns i Svenska trädgårdar.

  växtväggen till uteduschen är snart klar, solduschen skall stå framför och en trä altan har byggts runt om som skall fungera som en lounge hörna. Nu är det bara golvet som jag har lust att göra om. Jorden under är av lerigt slag, har markduk, sand och finare typer stenar över. Trätrallen som var meningen att duscha och stå på har dock gått sönder efter bara 2 år, så vill bygga något som är finare för ögat, skönare att stå på och effektivare (om man kan spara upp vattnet som man duschat med och återanvända till växter?!)

  Har köpt på mig betong och har kakelfix till utomhusbruk. Lite kakelplattor har jag fått och nån typ av stenkakel ser ut som det ev kan vara till badrum/kök. Skulle vilja använda detta material till golvet så att de blir som stenplattor men åt medelhavs stilen.. ev om jag kan ha dessa fina stenar i, som redan ligger i duschområdet. Behöver jag täta betongplattorna innan jag använder utomhusklinker massan som fäste och i springorna? Denna klinkerfästmassa var för inom- och utomhus bruk. Vad mer kan jag göra med denna (fick 3 påsar av en granne, och trodde det var cement.. men har lust att bruka det om det finns andra anvöndningsområden för något sådant)

  Tack för hjälpen

  Mvh Sandra-Elfride
   
 2. Svar

 3. Hej,
  Vid plattsättning utomhus är det viktigt med materialvalet såväl för keramiken som för fästmassor och övriga material.
  Rådgör därför alltid med en proffsbutik för kakel och klinker och använd inga plattor om du inte är helt säker på vad de har för egenskaper.
  Utomhus ska man använda plattor med mycket låg vattenapsorption, alltså de ska vara täta så att de inte suger åt sig vatten.

  På vår hemsida finns en skrift som heter riktlinjer för plattsättning utomhus där du kan få en del tips. Du hittar den här https://www.bkr.se/fakta/ladda-ner/

  Jag kan även tipsa om att det finns keramikplattor som monteras på fötter lämpliga för utomhusbruk. Då slipper man såväl fäst- som fogmassa. Det enda som krävs är ett jämnt underlag.

  Med vänlig hälsning
  Per Bernhardsson
   
  Per Bernhardsson

  Per Bernhardsson

  Badrumsexpert

De senast besvarade frågorna

 1. Våtrumsmatta

  Jag har rivit ut och flyttat en vägg för att få större badrum. Då hittade jag att det ligger råspont på bjälkarna. Måste jag byta ut dom?
 2. Byta ut badkar

  Hej, Jag har precis köpt en bostadsrätt med ok kaklat badrum med ett fristående badkar som jag slängde för att kunna byta ut till duschvägg. Vid byte av inredning i badrummet upptäcktes att en...
 3. Hjälp att identifiera golvbrunn

  Hej! Vi behöver hjälp med att identifiera vilken golvbrunn som vi har i duschen i badrummet. Badrummet är renoverat 2014. Det sitter ett vattenlås i som är modell JAFO, rsk-nummer 7137020....

Visa alla frågor

Fråga experten

Den här delen av fråga experten är tillfälligt stängd. Kom tillbaka senare för att ställa nya frågor.

Läs mer