Byggahus.se

Renovera badrum

Besvarad 28 okt 2008 av Jon Hedelin

 1. Hej.

  Vi håller på att renovera ett badrum på 7 m² där jag bla. rivit det gamla golvet som var uppreglat på en platta av betong och bytt golvbrunnarna.
  Jag har reglat med nya reglar (45x95) med ett avstånd av c/c 300mm. Jag har både kottlat med ändträ och satt fästvinklar mot betongplattan på ett avstånd av max. 450 mm för att stabilisera golvet så att det varken kan röra sig uppåt eller nedåt och samtidigt distansierat upp reglarna från betongplattan för att det skall vara luftigt för reglarna mot betongen. På det har jag lagt en spårad spånskiva på 22mm för vattenburen golvvärme. Därefter har jag tänkt limma och skruva fast en rotgips (6mm) och spackla upp golvet 15-22mm för att få ett lämpligt fall på golvet mot golvbrunnarna. Skall man kanske lägga en armeringsmatta på gipsskivan för att ytterligare förstärka golvets vridstyvhet? Vore det ett alternativ?
  Vid golvbrunnarna har jag förstärkt extra mycket med tvärgående reglar. Där har jag sänkt ner golvet 22mm för att kunna göra fallet enklare.
  Spånskivan kommer där att ligga öppen vid kanterna när man flytspacklar fallet. Fungerar detta? Måste man "mätta" spånskivan med något material för att den inte skall suga åt sig för mycket fukt vid spacklingen?
  Har därefter tänkt rolla och sätta väv samt rolla en gång till för att tätskiktet skall bli helt tät. Är det rätt väg att gå?


  Ytterligare några frågor.

  1. Finns det ytterhörn till golvinklar för tätskiktets matta?
  2. Hur gör man med tätskiktet i fönstersmygarna och mot fönsterkarmen och om man vill ha en fris vid badkaret?
  3. Kan man ha golvärmefördelningen i ett inbyggt högskåp och måste man då även ha ett tätskikt där?
  4. Måste man ta bort plasten i ytterväggens ångspärr i hela badrummet eller bara i den del som finns i duschen?
  5. Finns det ingen risk att man stänger in fukt från betongplattan under tätskiktet?
  6. Hur gör man med fallet runt alla väggar för att den linje som man utgår i från väggen skall bli vågrät så att nedersta plattraden skall bli rak?

  Tacksam för svar.
   
 2. Svar

 3. Du ska inte lägga någon gips på golvet. Kartonggips är inte tillåtet enligt branschreglerna, och den skulle inte fylla någon större funktion här heller. Flytspackla istället över hela ytan. Exakt hur du ska göra detta och hur tjockt du ska spackla beror på vilken spackelleverantör du använder. Hör med dem vilken konstruktion de vill att du gör.

  Spånskivan ska primas enligt leverantörens anvisningar, och armeringsnät ska läggas om inte leverantören föreskriver något annat.

  När du pratar om att "rolla" och "sätta väv" så vet jag inte riktigt vad du menar. Du ska använda ett godkänt tätskiktssystem. Vissa fabrikat har en duk som limmas, vissa har helt vätskebaserade system, och vissa har någon form av kombination. Välj ett system och följ anvisningarna till punkt och pricka.

  Övriga frågor:

  1. Ja, i de flesta system gör det det. Annars tillverkar man dem själv av remsa, enligt leverantörens anvisningar.

  2. Ska du ha inkaklade smygar? I så fall tätskiktas de som vanligt, och man ansluter tätskiktet till karmen enligt leverantörens anvisningar. Normalt med remsa.

  3. Ja, det går bra. Du bör tätskikta även där.

  4. Nej, man måste inte ta bort den någonstans i badrummet.

  5. Jo, den risken finns. Din konstruktion är inte optimal. Det vore bättre att bygga upp golvet helt med mineraliska material upp till tätskiktet.

  6. Fallet blir inte lika högt runt alla väggar. Plattorna sätts vågrätt, vilket medför att den nedersta raden får klippas platta för platta så att man kan anpassa för variationerna i golvhöjd.
   
  Redigerat 28 okt 2008 18:03
  J

  Jon Hedelin

  Plattsättare

De senast besvarade frågorna

 1. Stenbelagt utedusch golv

  Hej, Jag har en ide till min utedusch hörna, men behöver expert råd, då jag är osäker på vilka material som går att använda då detta golv må klara vatten, frost och alla väder som finns i Svenska...
 2. Spackla nya badrumsväggar

  Det blir stambyte hos mig.Jag valde större kakelplattor 25x40 Vid stambyte rivs gamla gipsväggar o skall byggas nya. Måste man spackla nya väggar till mina plattor?
 3. Ikeas vvs och kranar

  varför tillåter inte VVS-firmorna montering av Ikeas köks & badrumsblandare ? De säger de kan inte godkänna ”säker vatten” certifikatet (tror det heter så). Ikea får ju sälja dem och har en...

Visa alla frågor