Byggahus.se

Lågbyggd Spygatt med tunt sidoavlopp till badkar?

Besvarad 29 jan 2018 av Stefan Ingelstrand

 1. Hej,
  Vi har en lågbyggd spygatt Purus Minimax 32 med luktstopp NOOD i vårt badrum. Vi tänkte montera ett badkar men ser att man rekommenderar 75 mm avloppsanslutning till badkar.
  Här är det endast 32 mm, ingen djup skål i brunnen samt ett fjäderbelastat lock (NOOD luktstopp) högt upp.
  Anslutningsröret är dessutom ca 3,5 m långt till stammen och när vi spolar i WC så öppnas och stängs alltid luktstoppslocket pga något luftningsfenomen.
  Fjädern i luktstoppet har blivit utmattad pga allt spolande och ej slutit tätt. Så man blir osäker på uad som händer om man tömmer ett badkar i det tunna o långa 32 mm-röret.
  Och hur skulle man montera avloppsröret från själva badkaret, över NOOD-låset, så att inte hälften av vattnet hamnar bredvid?
  På tillverkaren av brunnens hemsida står att de lågbyggda spygatterna med STÖRRE anslutning och 0,8 l/s inte är lämpliga för badkar. Kapaciteten på den vi har anges till 0,5 l/s.
  Hittar inget typgodkännande heller, det som ligger på tillverkarens hemsida har annat RSKnummer.
  Vi vill ha säker funktion.
   
 2. Svar

 3. Hej.
  För mig låter det som att du antagligen kan se fram emot översvämningar på badrumsgolvet med de risker det medför om du tömmer ett badkar i denna lösning. Tillverkarens anvisningar ska alltid följas och sedan spelar det som du skriver också roll hur installationen i övrigt är utförd. En längre rörsträcka ger en större tröghet. Jag tycker att du ska kontakta Purus och ställa dina frågor till dem.
   
  Redigerat av moderator 29 jan 2018 15:25
  Stefan Ingelstrand

  Stefan Ingelstrand

  Säker Vatten

 4. Kommentarer

 5. D
  docboy ·
  Släpp inte ut allt vatten på en gång. Öppna bara lite så är problemet löst.
   
 6. Kungen_283746
  Kungen_283746 ·
  Gå ner på en smal dimension direkt från badkaret så töms det automatiskt långsamt. Problemet löst. :)
   
 7. C
  c_olsson ·
  Badkaren brukar ofta ha ett 32 mm rör men trycket från ett fullt badkar på typ 40 cm höjd ger ett flöde som är betydligt högre än vad en spygatt med 32 mm anslutning klarar då dess fallhöjd i brunnen är så litet. Spygatten är enbart avsedd för en dusch.

  Om ni ändå skall ha ett badkar där så se om det går att montera en bottenventil avsedd för fritidsbåt eller husvagn,. Dessa finns med 19 mm rör anslutning och det ger kanske tillräckligt med strypning.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Stenbelagt utedusch golv

  Hej, Jag har en ide till min utedusch hörna, men behöver expert råd, då jag är osäker på vilka material som går att använda då detta golv må klara vatten, frost och alla väder som finns i Svenska...
 2. Spackla nya badrumsväggar

  Det blir stambyte hos mig.Jag valde större kakelplattor 25x40 Vid stambyte rivs gamla gipsväggar o skall byggas nya. Måste man spackla nya väggar till mina plattor?
 3. Ikeas vvs och kranar

  varför tillåter inte VVS-firmorna montering av Ikeas köks & badrumsblandare ? De säger de kan inte godkänna ”säker vatten” certifikatet (tror det heter så). Ikea får ju sälja dem och har en...

Visa alla frågor