Byggahus.se

Lågbyggd Spygatt med tunt sidoavlopp till badkar?

Besvarad 29 jan 2018 av Stefan Ingelstrand

 1. Hej,
  Vi har en lågbyggd spygatt Purus Minimax 32 med luktstopp NOOD i vårt badrum. Vi tänkte montera ett badkar men ser att man rekommenderar 75 mm avloppsanslutning till badkar.
  Här är det endast 32 mm, ingen djup skål i brunnen samt ett fjäderbelastat lock (NOOD luktstopp) högt upp.
  Anslutningsröret är dessutom ca 3,5 m långt till stammen och när vi spolar i WC så öppnas och stängs alltid luktstoppslocket pga något luftningsfenomen.
  Fjädern i luktstoppet har blivit utmattad pga allt spolande och ej slutit tätt. Så man blir osäker på uad som händer om man tömmer ett badkar i det tunna o långa 32 mm-röret.
  Och hur skulle man montera avloppsröret från själva badkaret, över NOOD-låset, så att inte hälften av vattnet hamnar bredvid?
  På tillverkaren av brunnens hemsida står att de lågbyggda spygatterna med STÖRRE anslutning och 0,8 l/s inte är lämpliga för badkar. Kapaciteten på den vi har anges till 0,5 l/s.
  Hittar inget typgodkännande heller, det som ligger på tillverkarens hemsida har annat RSKnummer.
  Vi vill ha säker funktion.
   
 2. Svar

 3. Hej.
  För mig låter det som att du antagligen kan se fram emot översvämningar på badrumsgolvet med de risker det medför om du tömmer ett badkar i denna lösning. Tillverkarens anvisningar ska alltid följas och sedan spelar det som du skriver också roll hur installationen i övrigt är utförd. En längre rörsträcka ger en större tröghet. Jag tycker att du ska kontakta Purus och ställa dina frågor till dem.
   
  Redigerat av moderator 29 jan 2018 15:25
  Stefan Ingelstrand

  Stefan Ingelstrand

  Säker Vatten

 4. Kommentarer

 5. D
  docboy ·
  Släpp inte ut allt vatten på en gång. Öppna bara lite så är problemet löst.
   
 6. Kungen_283746
  Kungen_283746 ·
  Gå ner på en smal dimension direkt från badkaret så töms det automatiskt långsamt. Problemet löst. :)
   
 7. C
  c_olsson ·
  Badkaren brukar ofta ha ett 32 mm rör men trycket från ett fullt badkar på typ 40 cm höjd ger ett flöde som är betydligt högre än vad en spygatt med 32 mm anslutning klarar då dess fallhöjd i brunnen är så litet. Spygatten är enbart avsedd för en dusch.

  Om ni ändå skall ha ett badkar där så se om det går att montera en bottenventil avsedd för fritidsbåt eller husvagn,. Dessa finns med 19 mm rör anslutning och det ger kanske tillräckligt med strypning.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Våtrumsmatta

  Jag har rivit ut och flyttat en vägg för att få större badrum. Då hittade jag att det ligger råspont på bjälkarna. Måste jag byta ut dom?
 2. Byta ut badkar

  Hej, Jag har precis köpt en bostadsrätt med ok kaklat badrum med ett fristående badkar som jag slängde för att kunna byta ut till duschvägg. Vid byte av inredning i badrummet upptäcktes att en...
 3. Hjälp att identifiera golvbrunn

  Hej! Vi behöver hjälp med att identifiera vilken golvbrunn som vi har i duschen i badrummet. Badrummet är renoverat 2014. Det sitter ett vattenlås i som är modell JAFO, rsk-nummer 7137020....

Visa alla frågor

Fråga experten

Den här delen av fråga experten är tillfälligt stängd. Kom tillbaka senare för att ställa nya frågor.

Läs mer