Byggahus.se

Ikeas vvs och kranar

Besvarad 17 sep 2018 av Stefan Ingelstrand

 1. varför tillåter inte VVS-firmorna montering av Ikeas köks & badrumsblandare ? De säger de kan inte godkänna ”säker vatten” certifikatet (tror det heter så). Ikea får ju sälja dem och har en garanti att de är säkra, men det heter något annat.
   
 2. Svar

 3. Hej.
  Kraven enligt Branschregler Säker Vatteninstallation på VVS-produkter som tex blandare är följande:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2018-9-17_8-14-31.png


  Det är samma krav oavsett om blandaren är köpt hos VVS-grossist eller i butik som tex IKEA.
   
  Stefan Ingelstrand

  Stefan Ingelstrand

  Säker Vatten

 4. Kommentarer

 5. H
  hempularen ·
  Tidigare vet jag att IKEA blandarna inte var typgodkända för lika högt tryck som ingår i de svenska reglerna. Vet inte om det fortfarande gäller. Det var samma brist på de flesta "noname" blandare som såldes då i Sverige.
   
 6. G
  Grim Pedersen ·
  Numera är ju Ikeas kranar och blandare godkända enligt SP / KIWA. Läste en artikel när jag googlade att så inte alltid varit fallet, så det är väl sedan gammalt.

  Sen att montören inte lämnar garanti på produkten köper jag. Min montör som ska göra mitt badrum lämnar garanti på installationen, men inte på produkten. Dvs som det bör vara enligt mig.  Ikeas sortiment över lag har ju blivit bättre och bättre, men det är väl i takt med att de blir större också. De bättre vitvarorna är ju ofta samma maskin från Electrolux, Cylinda osv fast med annan logga (I motsättning till deras gamla Whirlpool som var betydligt "sämre" enligt vad jag läst på nätet)
   
 7. Appendix
  Appendix ·
  Det handlar ju helt enkelt om att montören vill säga det denne har avtal och rabatter på. Branschen har ett enormt problem med rabttbrev som ger kraftiga rabatter till installatörerna som de sällan vidarebefordrar till kund utan använder för att driva upp sina marginaler.

  Därför vill de såklart inte att någon köper in material som gör att de går miste om sina stora påslag.

  Detta utgör 99% av deras riktiga motiv till att prata skit om "andra märken än de som de har".
   
 8. G
  Grim Pedersen ·
  Appendix, just det där med att prata skit är ju tyvärr ett problem som man stöter på även bland byggvaruhusen.

  Butik A säljer Makita och Dewalt medans butik B säljer Bosch och Festool. Direkt jag hör en säljare snacka skit om det hens butik inte har tappar jag direkt förtroende för vadän den säger.

  Just det brukar enligt min erfarenhet vara det som skiljer hantverkare och sånna som bara vill kränga skit. Både min elinstallatör och min rörinstallatör låter mig köpa grejer själv, för att jag har bättre pris än de nånsin kan matcha (bättre rabattbrev hos samma grossist). Så länge jag köper något de är van med så är det +-0 och köper jag något de inte är van med kan jag räkna med att det tar lite längre tid, eftersom de inte arbetar så ofta med det. Det är helt som det ska vara enligt mig.
   
 9. H
  hempularen ·
  Fast när det gäller IKEA och blandare, så har jag viss förståelse för att rörfirmor inte är så pigga på att installera. IKEA har genom åren haft stora kvalitetsproblem med blandarna.

  Det började redan på tidigt 80-tal när IKEA lanserade sina egna verktygslösa vattenkopplingar till blandarna. De skulle bara tryckas på röret sedan satt de. Enligt uppgift betalade IKEA ett klumpskadestånd på 350 miljoner till försäkringsbolagen några år senare. I bostadsrättsföreningen där jag var ordf. hade vi en vattenskada som kostade mycket pga. en sådan koppling. En IKEA koppling släppte, och det forsade ut vatten okontrollerat i 6 timmar. Kontoret som låg under lägenheten var just nyinvigt samma dag efter en 2 miljoners renovering. Skadan drabbade alla lägenheter på hela våningen plus flera lokaler i gatuplan.

  Därefter har de genom åren haft blandare som fungerat i 8 månader, 2 år, mindre än ett år osv. Om jag vore fackman inom VVS, så skulle jag inte vilja riskera att bli förknippad med en installation som behöver göras om innan året är slut, oavsett om jag svurit mig fri från den dåliga materielen. Att hålla sig ajour med IKEAS dagskvalitet (just denna vecka kanske de håller bra kvalitet) kan ju inte vara en högprioriterad sysselsättning i branschen.
   
 10. G
  Grim Pedersen ·
  Får hoppas att de håller bättre nu. Tidigare har de som sagt inte varit typgodkända eller testade av SP / KIWA, de är alla blandare idag. med 10 års garanti, vilket de heller inte haft förut.

  Vi har ett par som gått ett tag, som går mycket, och där är det inga problem.
   
 11. T
  Tommynorskens ·
  Det är väl lite det som är problemet idag, Ikea och Hafa tex har utvecklats men tyvärr följs detta inte upp av montörer och vvs firmor utan de går på antingen nåt de gjort för längesedan eller nåt de "hört från kollegor" eller liknande. Jag säljer Hafa badrum och mina kunder har ibland samma problem med firmor som inte vill lämna garantier eller montera in deras produkter just för att de inte har samarbete med "Säkert Vatten" men idag har hafa det och det är riktigt att montören/vvsfirman skall inte lämna garanti på en produkt de själva inte sålt utan på gjort arbete.
   
 12. S
  Sir Duke ·
  Jag köpte faktiskt en Ikea-blandare till tvättstugan och installerade själv. Inga problem efter 6 år än så länge. Har haft snygga och dyra Damixa- och Oras-blandare i andra rum som pajat. Så det varierar väl. Vill ändå inte köpa Ikea till "viktiga" rum. Trämöbler ok, vvs- och vitvaror nja.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Våtrumsmatta

  Jag har rivit ut och flyttat en vägg för att få större badrum. Då hittade jag att det ligger råspont på bjälkarna. Måste jag byta ut dom?
 2. Byta ut badkar

  Hej, Jag har precis köpt en bostadsrätt med ok kaklat badrum med ett fristående badkar som jag slängde för att kunna byta ut till duschvägg. Vid byte av inredning i badrummet upptäcktes att en...
 3. Hjälp att identifiera golvbrunn

  Hej! Vi behöver hjälp med att identifiera vilken golvbrunn som vi har i duschen i badrummet. Badrummet är renoverat 2014. Det sitter ett vattenlås i som är modell JAFO, rsk-nummer 7137020....

Visa alla frågor

Fråga experten

Den här delen av fråga experten är tillfälligt stängd. Kom tillbaka senare för att ställa nya frågor.

Läs mer