Byggahus.se

Byta badkar till dusch

Besvarad 20 jun 2018 av Per Bernhardsson

 1. Hej! Jag har precis köpt en lägenhet. Badrummet i lägenheten är ganska så litet och jag vill därför byta ut badkaret till en dusch för att skapa mer yta.
  Men badrummet byggdes om senast 1989 och jag har hört att pga hur golvbrunnarna byggdes osv på den tiden kan det vara svårt att byta ut badkaret till en dusch. Stämmer detta?
  Eftersom att jag precis har köpt lägenheten och ännu inte har fått tillträde till den vet jag inte jättemycket om hur det ser ut under badkaret. Det enda jag vet är att golvet består av klinkers i hela badrummet.
  Men all konkret information och tips jag kan få uppskattas mycket!
  MVH Josefine
   
 2. Svar

 3. Hej!
  Om golvbrunnen är från 1989 så är den inte godkänd idag utan ska bytas ut vid renovering.
  Att byta till dusch där du duschar direkt mot golvet utan att renovera ytskikten rekommenderas inte eftersom du ökar belastningen på på alla ytor kraftigt om du börjar duscha direkt mot dem jämfört med som det görs idag, använder ett badkar där i princip allt vatten leds direkt ned i brunnen.
  Om du inte vill renovera hela rummet nu så kanske en lösning kan vara att byta ut badkaret mot en duschkabin med kar. Då blir ju belastningen på konstruktionen densamma som den är idag. Vattnet leds direkt ut i brunnen.
  Kravet på att uppdatera till dagens standard kommer med renovering. Att byta ett kar mot ett annat kan inte räknas som en renovering om det kan göras utan ingrepp i vägg- och golvkonstruktioner.

  /Per
   
  Per Bernhardsson

  Per Bernhardsson

  Badrumsexpert

 4. Kommentarer

 5. M
  Marie Svensson ·
  Hej!
  Jag har precis samma situation som Josefine. Jag har dock svårt att få plats med en duschkabin. Kan jag sätta duschkar med vikbart duschhörn och byta blandare utan att behöva bygga om efter nya regler?
  Duschkaret räknas som extra ytskikt vad jag förstår, blir det annorlunda om jag har vikbara glasväggar istället?
  Hur mycket kan jag byta ut i badrummet utan att nya regler gäller? Behöver också byta toalettstol och handfat.
  Tack för tidigare utförligt svar!
  Marie
   
 6. Per Bernhardsson
  Per Bernhardsson ·
  Hej,
  Vid en renovering uppdaterar man allt till dagens standard och de olika regelverk som gäller vid tidpunkten för renoveringen.
  Behovet av renovering uppstår t.ex. när du byter något som medför att gamla tätskiktskonstruktioner eller ytskikt förstörs och inte längre fyller sin funktion.
  De saker du kan byta utan att påverka äldre tätskikt, rördragningar, etc ska det vara ok att byta, men det finns ingen exakt gräns och du kanske även ska kolla med ditt försäkringsbolag vad de anser.
  Jag vet inte exakt vad du avser för typ av kar/ kabin men poängen förutom att man inte gör åverkan på tätskikten, är att man inte ökar belastningen på golv- och väggytorna jämfört med hur det varit tidigare.

  /Per
   

De senast besvarade frågorna

 1. Våtrumsmatta

  Jag har rivit ut och flyttat en vägg för att få större badrum. Då hittade jag att det ligger råspont på bjälkarna. Måste jag byta ut dom?
 2. Byta ut badkar

  Hej, Jag har precis köpt en bostadsrätt med ok kaklat badrum med ett fristående badkar som jag slängde för att kunna byta ut till duschvägg. Vid byte av inredning i badrummet upptäcktes att en...
 3. Hjälp att identifiera golvbrunn

  Hej! Vi behöver hjälp med att identifiera vilken golvbrunn som vi har i duschen i badrummet. Badrummet är renoverat 2014. Det sitter ett vattenlås i som är modell JAFO, rsk-nummer 7137020....

Visa alla frågor

Fråga experten

Den här delen av fråga experten är tillfälligt stängd. Kom tillbaka senare för att ställa nya frågor.

Läs mer