Byta badkar till dusch

Besvarad 20 jun 2018 av Per Bernhardsson

 1. Hej! Jag har precis köpt en lägenhet. Badrummet i lägenheten är ganska så litet och jag vill därför byta ut badkaret till en dusch för att skapa mer yta.
  Men badrummet byggdes om senast 1989 och jag har hört att pga hur golvbrunnarna byggdes osv på den tiden kan det vara svårt att byta ut badkaret till en dusch. Stämmer detta?
  Eftersom att jag precis har köpt lägenheten och ännu inte har fått tillträde till den vet jag inte jättemycket om hur det ser ut under badkaret. Det enda jag vet är att golvet består av klinkers i hela badrummet.
  Men all konkret information och tips jag kan få uppskattas mycket!
  MVH Josefine
   
 2. Svar

 3. Hej!
  Om golvbrunnen är från 1989 så är den inte godkänd idag utan ska bytas ut vid renovering.
  Att byta till dusch där du duschar direkt mot golvet utan att renovera ytskikten rekommenderas inte eftersom du ökar belastningen på på alla ytor kraftigt om du börjar duscha direkt mot dem jämfört med som det görs idag, använder ett badkar där i princip allt vatten leds direkt ned i brunnen.
  Om du inte vill renovera hela rummet nu så kanske en lösning kan vara att byta ut badkaret mot en duschkabin med kar. Då blir ju belastningen på konstruktionen densamma som den är idag. Vattnet leds direkt ut i brunnen.
  Kravet på att uppdatera till dagens standard kommer med renovering. Att byta ett kar mot ett annat kan inte räknas som en renovering om det kan göras utan ingrepp i vägg- och golvkonstruktioner.

  /Per
   
  Per Bernhardsson

  Per Bernhardsson

  Badrumsexpert

 4. Kommentarer

 5. M
  Marie Svensson ·
  Hej!
  Jag har precis samma situation som Josefine. Jag har dock svårt att få plats med en duschkabin. Kan jag sätta duschkar med vikbart duschhörn och byta blandare utan att behöva bygga om efter nya regler?
  Duschkaret räknas som extra ytskikt vad jag förstår, blir det annorlunda om jag har vikbara glasväggar istället?
  Hur mycket kan jag byta ut i badrummet utan att nya regler gäller? Behöver också byta toalettstol och handfat.
  Tack för tidigare utförligt svar!
  Marie
   
 6. Per Bernhardsson
  Per Bernhardsson ·
  Hej,
  Vid en renovering uppdaterar man allt till dagens standard och de olika regelverk som gäller vid tidpunkten för renoveringen.
  Behovet av renovering uppstår t.ex. när du byter något som medför att gamla tätskiktskonstruktioner eller ytskikt förstörs och inte längre fyller sin funktion.
  De saker du kan byta utan att påverka äldre tätskikt, rördragningar, etc ska det vara ok att byta, men det finns ingen exakt gräns och du kanske även ska kolla med ditt försäkringsbolag vad de anser.
  Jag vet inte exakt vad du avser för typ av kar/ kabin men poängen förutom att man inte gör åverkan på tätskikten, är att man inte ökar belastningen på golv- och väggytorna jämfört med hur det varit tidigare.

  /Per
   

De senast besvarade frågorna

 1. Ikeas vvs och kranar

  varför tillåter inte VVS-firmorna montering av Ikeas köks & badrumsblandare ? De säger de kan inte godkänna ”säker vatten” certifikatet (tror det heter så). Ikea får ju sälja dem och har en...
 2. Spackla nya badrumsväggar

  Det blir stambyte hos mig.Jag valde större kakelplattor 25x40 Vid stambyte rivs gamla gipsväggar o skall byggas nya. Måste man spackla nya väggar till mina plattor?
 3. Ombyggnad badrum i 90-tals hus

  Mitt hus från 1990 (norsk byggfirma) har virke i väggarna i badrummen på 65mm x 35mm CC30. Måste jag byta ut dessa till 95x45 CC45, nu när jag renoverar badrummet?
 4. Vattenkran i Trädgården

  Hej, Har en sannolikt gammal vattenkran i trädgården. Osäker när den är gjord. Jag har bott i huset i snart 2 år. I det lilla röret till höger där reglaget finns fyller det på sig med vatten...
 5. Expansionkärl på vinden

  Hej, en tidigare ägare anslöt fastigheten till fjärrvärme men lämnade det nu oanvända expansionskärlet kvar. Det anmärktes på i besiktning. Är det någon risk för läckage att lämna kvar...
 6. Leda rör från golv till handfatet

  Hej Jag funderar på att köpa nytt handfat. Från befintligt handfat leder avloppet rakt ner i golvet. På den nya kommoden finns 10 cm plats för rör mot väggen. Går det att leda avloppsröret längs...
 7. Nyare golvbrunn plus gammal väggbrunn

  Hej! Jag bor i en Brf 2våningshus byggda 1970,plaststammar och plastgrenrör(plasten av sämre kvalite)tapp och värmerör i koppar och väggbrunnar av gjutjärn. Fråga: Hos grannen ovan mig gjordes...
 8. Byta badkar till dusch

  Hej! Jag har precis köpt en lägenhet. Badrummet i lägenheten är ganska så litet och jag vill därför byta ut badkaret till en dusch för att skapa mer yta. Men badrummet byggdes om senast 1989 och...
 9. Badrum

  Hej Jag undrar hur lång tid efter att badrummet är färdigt och godkännt av kunden som kunden kan göra anmärkningar.tex dåligt fall huset kan ju trots allt sätta sig på 9 år som det gått och han...
 10. OSB-skiva bakom LUX VK skiva

  Hej. Jag undrar om man kan ha OSB 11 mm bakom sin våtrumsskiva, tex LUX Vk? Detta istället för plywood 15 mm. Blir det "samma sak" eller frångår vi från några regler här?

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Per Bernhardsson, teknisk rådgivare på BKR svarar på frågor om badrum.
 • Stefan Ingelstrand från Säker Vatten svarar på VVS-frågor.

Ställ en fråga

Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.

Läs mer