Arkitektur

Villa Öjersjö - enkelt grepp ger varierad rumsgestaltning

Villa Öjersjö eller Andy Warhol? Bornstein Lyckefors villa vid Stora Hålsjön öster om Göteborg och nära Partille golfklubb, har redan fått flera namn. Greppet att passa in de olika husvolymerna under ett sluttande tak ger variation i rumshöjder samtidigt som en riklig uppglasning ger utsikt i alla väderstreck. 

Villa Öjersjö fasad by night

Foto: Bert Leandersson

De olika byggnaderna har stående svartmålad träpanel som fortsätter upp under det utkragande taket. På insidan är det desto ljusare, men med ett lika omsorgsfullt utfört träarbete i kontrast till tunna svarta karmar och en svart ståltrappa och andra intredningsdetaljer.

– Personligen tycker jag det är en oerhört fin precision, nästan som möbelsnickeri, säger Andreas Lyckefors, handläggande arkitekt och en av arkitektkontoret Bornstein Lyckefors’ grundare. 

Foto: Bert Leandersson

Genom att lyfta landskapet och använda det som ett slags tak hittade arkitekterna ett grepp för att balansera ett eget uttryck och samspelet med den omgivande bebyggelsen.

Vi tog fasta på landskapets sluttande karaktär och lät det ge oss en ram för det 200 kvadratmeter stora husets planlösning, förklarar Andreas Lyckefors. 

Foto: Bert Leandersson

Max Moreira kallar villan på Hagkullevägen i Öjersjö för Andy Warhol eftersom han menar att det är det egna byggföretaget BoArts snyggaste villa hitintills. Max bor och har sitt kontor tvärs över vägen (det mindre huset uppe på kullen till vänster i bilden) och valde att anlita Bornstein Lyckefors för att försäkra sig om att inte utsikten över Stora Hålsjön skulle byggas för.

Foto: Bert Leandersson

Arkitekt Andreas Lyckefors berättar att även om Max Moira inte är slutkund så har han bidragit åtskilligt till projektet som såldes för 9,2 miljoner, och han köpte även arkitekternas idé om en interiör så gott som helt i trä.

– Det är få byggherrar som väljer att köpa en tomt och skapa god arkitektur, säger Andreas Lyckefors, inte är det heller många som bygger i egen regi, de flesta säljer bara kvadratmeter bostadsyta.

Foto: Bert Leandersson

– Max behövde en betydligt mer intrikat lösning än en vanlig villa rakt upp och ner, förklarar Andreas Lyckefors. Dels skulle vi bevara hans utsikt, dels skulle vi förhålla oss till detaljplanen. Det bästa vi kunde göra var att hålla huset extremt lågt i ena änden, och desto högre i den andra.

Foto: Bert Leandersson

Insyn begränsas genom att sluta fasaden mot öst och gatan, och öppna upp mot väst och utsikten.

– Den glasade sidan med höga glaspartier mot sjön ger den bästa utsikten, förklarar Andreas Lyckefors, och så har vi den här innegårdsliknande rumsbildningen som ger ljusinsläpp från fyra väderstreck. För oss arkitekter spelar ljusföringen stor roll, utsikten och dagsljusupplevelsen är av största vikt, därför vill vi arbeta med alla fem väderstreck, även rakt upp mot himlen.

Foto: Bert Leandersson

Andreas Lyckefors och Per Bornstein vill gärna se sina hus som moderna arkitekturklassiker, och Anderas berättar att Späckhuggaren, som vi tidigare skrivit om här på Byggahus.se, nu presenteras som arkitektonisk nutidsikon av dansk television. Villa Öjersjö kallar de ett modernt samtida svart trähus.

Foto: Bert Leandersson

De olika rumshöjderna och nivåerna i Villa Öjersjö ger olika ljusföring och rumsgestaltningar. I badrummet finns en smal fönsterspalt som är hela 2,7 meter hög. Men långt ifrån alla fönsterpartier går från golv till tak.

– De här fönsternischerna är 45 centimeter höga och 50 djupa, säger Andreas Lyckefors, perfekt att krypa in och mysa i om man vill. I vardagsrummet har vi nästan dubbel takhöjd, i sovrummet på ovanvåningen går vi från 2 till 4 meter.

Foto: Bert Leandersson

Den platsbyggda kaminen ger trivselvärme utöver bergvärmesystemet. Energiprestanda är 37 kWh/m2/år att jämföra med energiklass C som anger 50 kWh/m2/år.

Foto: Bert Leandersson

Foto: Bert Leandersson

Foto: Bert Leandersson

Foto: Bert Leandersson

Planskiss entréplan

Planskiss övre plan

3D-ritning över båda plan

De olika delarnas placering på tomten, med elevering.