Arkitektur

Spänstigt hus bland tallarna

Nästan alla tallarna står kvar efter att det byggts fritidshus endast några hundra meter från stranden i Äspet mellan Kristianstad och Yngsjö. Om det inte vore för de stora glaspartierna och den omsorgsfulla detaljeringen skulle man misstänka att den lilla gruppen av hus alltid hade stått här. Fast huset avviker också från det gängse med sin smäckert smala form, endast 3 meter mellan väggarna i vardagsrummet.

Fritidshuset ligger på en tallrik tomt vid Äspets naturreservat endast 300 meter från havet. Arkitekternas ambition var att bevara naturtomten så mycket som möjligt, och att avverka så få tallar som möjligt. – Det här är ett fritidshus och ingen permanentvilla, det är till för att upplevas på ett avslappnat sätt, menar Johnny Andersson. I princip ska man kunna cykla rakt in och ställa cykeln mot väggen inomhus. Materialen är tåliga och kräver inte så mycket underhåll. Foto: Åke E:son Lindman

- Smalt och högt, menar Johnny Andersson som sedan 1996 driver Jordens arkitekter tillsammans med Jakob Waller. De smala måtten gör att vi istället kunnat bygga på längden och på höjden. Genom att jobba med proportionerna har vi fått till en gårdsmiljö som skärmar av mot villorna och den lilla vägen strax intill.

Planbestämmelserna tillät ett hus om 70 kvadratmeter och ytterligare ett på 30 förutom en friggebod. Genom att bygga smalt och långt ger husgrupper en väl avskild miljö. Altandäcket används flitigt som en förlängning av fritidshusets inre ytor. – Programmet var något av ett partyhus från början, nu har vår beställare startat en familj. Huset fungerar lika väl för en barnfamilj som till att användas som partyhem. Foto: Åke E:son Lindman

När arkitekter vill ge ro och avskildhet brukar en lite mer avsides placering vara ett givet kort, eller så sluter man en av fasaderna med färre och mindre fönster. Johnnys lösning var istället att bygga en extremt smal husgrupp som tar inspirationen från låga långsmala skånelängor: huskropparnas placering löser utmaningen enkelt och effektivt. De stora glasöppningarna gör att rummen ändå känns större, och Johnny påpekar att uteterrassen är väl använd, som vore den ytterligare ett rum.

Ett nära samarbete med beställaren gäller hela vägen, från idé till färdigställande, hela tiden med extra fokus på detaljerna. – Köket är rätt väl tilltaget eftersom beställaren gillar att laga mat och att umgås. Foto: Åke E:son Lindman

- Beställningen var från början ett partyhus, hit ska man kunna åka och slappna av i goda vänners sällskap. Sedan har det blivit barn och i sidobyggnaderna finns det plats för 4 personer i en slags kabysser. Huset fungerar alldeles utmärkt både för cocktail och för välling!

Med en inre bredd på endast 3 meter så blir måtten små och intima, men altandäcket utanför ger känslan av att rummen är betydligt större. Foto: Åke E:son Lindman

Johnny understryker att hans arkitektkontor alltid sätter brukare och projekt i centrum, man anpassar sig till både kund och plats för att göra ett så pass bra jobb som möjligt. En viktig ingrediens är en bra bygguppföljning för att lösa de problem som oundvikligen uppkommer på plats och att ha kontroll över hela processen. Byggnaderna är byggda med platta på mark., och de prefabricerade väggelementen i trä med traditionell isolering fungerar som tydlig kontrast. Både fasad och invändiga volymer har beklätts med smal furupanel som invändigt är vitmålade. På utsidan är den istället behandlad med järnvitriol för att ge en grå ton som smälter in i Äspets moss- och lavrika tallskog.

Väggarna är gjorda på fabrik som prefabelement, och Johnny Andersson förklarar att väljer man bara rätt tillverka så kan man få till en kvalitet i klass med möbelfinish. Foto: Åke E:son Lindman

Träfasaden är byggd med en utvald furupanel som behandlats med järnvitriol. Panelen är endast 75 millimeter bred och har redan börjat smälta in i omgivningen. –Om man inte vet var huset ligger så är det lätt att köra förbi det! – Det finns en tradition härnere att arbeta med enkla medel och mateiral, och med en lågmäldhet som inte sticker ut, säger Johnny som själv är bördig från trakten kring Yngsjö. Istället för en tjock sportstuga så har vi satsat på att bygga ett spänstigt hus!