Månadens arkitektritade

Precis som på den amerikanska östkusten

Februari månads arkitektritade är ett hus i New Englandstil ritat av Peo Oskarsson vid Arkitektrådet. Det strama och rena formspråket i New Englandstilen går hem hos många i Norden, och de småspröjsade fönstren påminner även om en äldre arkitektur. Här möts det lantliga med det lite mer sofistikerat koloniala.

Fasad New England

Foto: Teamwork

New Englandstilen har blivit mäkta populär i Sverige och Peo Oskarsson som driver Arkitektrådet är en av de arkitekter som hjälper kunder över hela landet att bygga idylliska småspröjsade vita sommarlika hus, med liggande träpanel och stora generösa verandor. Han understryker att det inte handlar om färdiga lösningar som tvingas in på olika tomter, utan varje hus ritas upp i detalj. Det krävs betydligt mycket mer än att bara måla fasaderna vita som i många kataloghus.

– Egentligen är det påklistrade klassicistiska formelement som skapar New Englandsstilen. Det är enkla rena volymer, stora tvåplansvillor med inredda vindar och takkupor som sticker upp som tydliga markerade element.

Klicka här för att läsa mer om New Englandstilen

– Våra kunder har kanske bott på den amerikanska östkusten, eller så har de förförts av filmer därifrån. De minns de här stora vita husen som ligger inbäddad i grönskan, gärna vid någon sjö, och med noggrant genomtänkta detaljlösningar. Det handlar om en livsstil som passar deras familjer. 

– Ska man gå hela vägen så kan man egentligen vara engelska skjutfönster med en liggande mittpost, det är något som skiljer rätt tydligt från svenska lanthus.

Entré med veranda

Foto: Teamwork

Fasaderna är ofta rikligt uppglasade för att ge mesta möjliga utsikt. De tydliga dekorativa fönsteromfattningarna ger New Englandkaraktär åt husen.

– Vi ritar hus i alla de stilar som finns, och det är det här som folk efterfrågar, vi påtvingar inte någon en särskild stil. Om tjugo år så är det förmedlingen en helt annan stil som gäller. Vi hjälper kunderna med vår goda smak, med vår kunskap, kunderna får vad de vill ha och jag är deras redskap.

Entré med burspråk

Foto: Teamwork

Flera typhustillverkare marknadsför New Englandstilen, men arkitekt Peo Oskarsson anser att fler och fler kunder insett att det är bättre att gå direkt till arkitekten.

– De hus vi ritar kan byggas av nästan vilken husleverantör som helst. Arkitekten bistår med skisser och bygglovsritningar, något som husfabrikanterna inte längre har kapacitet att "bjuda på".

Inglasat uterum

Foto: Teamwork

De flesta arkitekter hävdar att deras uppgift är att tolka vad kunderna innerst inne önskar, inte endast rita upp något som de hittat i någon tidskrift eller som råkat fastna på ett semesterfoto. Att utifrån kundernas funktionella krav överraska dem med planlösningar, ljusföring och annat som de inte själva hade kunnat tänka fram, just det där mervärdet som kallas för arkitektur. Risken är annars att kunden blir missnöjd: "det här hade jag ju kunnat göra själv, jag vet ju ändå hur det ska se ut". Och här finns också en uppenbar risk att arkitekturen reduceras till det rent bildmässiga när det egentligen är en känsla som eftersträvas. Inte minst när vår tids energiteknik, annorlunda material och planlösningar ska läggas till.

Inglasat uterum

Foto: Teamwork

Några av New Englandsstilens detaljer är utsmyckad takfot, skiffertak, fönsterluckor och krön i snickeri.

Veranda

Foto: Teamwork

En veranda under tak är ett karaktäristiskt inslag i New Englandstilen.

Entrén invändigt

Foto: Teamwork

Kök

Foto: Teamwork

Matplats

Foto: Teamwork

Vardagsrum

Foto: Teamwork

Inredningens ljusa färgsättning med liggande panel fungerar som en tydlig kontrast mot mörka trägolv och möbler med färginslag. Inredningsarkitekten bakom heter Lisbet Ljung vid QiDesign.

Gästtoalett

Foto: Teamwork

Hall

Foto: Teamwork

Sovrum

Foto: Teamwork

Sovrum

Foto: Teamwork

Badrum

Foto: Teamwork