Arkitektur

På platsens villkor

Utsikten tycks vara det allra viktigaste i dagens svenska arkitektur, och det trots att den är allt annat än garanterad, den byggs snabbt för när man minst anar det. De fria siktlinjerna har dock knappast varit något problem att garantera för Murmans arkitekter när de fick beställning på en Villa Sunnanö vid en sjö mitt i Dalarna.

– Det här är en helt unik plats, förklarar arkitekt Hans Murman, och vi har helt och hållet utgått från platsens förutsättningar. De här höga tallarna, den sparsamma vegetationen och de jättestora stenblocken har styrt husets placering och utseende. Vi har försökt skapa ett hus som inte upplevs som stort utifrån, men desto större invändigt.

Trädäck omger villan åt alla håll med generösa uteplatser. Foto: Åke E:son Lindman

Kontakten med naturen har stått i fokus under hela byggprocessen, och Hans berättar hur man mätt in det nya huset efter de befintliga tallarna med avsikt att spara så mycket natur som möjligt. Det ser nästan ut som den stjärnformade skapelsen har lyfts in försiktigt med en helikopter vid den lilla udden som skjuter ut i Dalarnas nästa största sjö Runn. Villa Sunnanö är trots den spektakulära formen en traditionell träkonstruktion som förstärkts med stålpelare för att klara dragkrafterna, allt placerat på plintar. Källaren är helt vattentät.

Vi har kontakt med vattnet åt alla håll, säger Hans Murman, morgonsol vid frukostplatsen, solnedgång vid kvällsplatsen, hur solen rör sig över tomten har bestämt hur vi disponerat alla utrymmen i Villa Sunnanö. Foto: Åke E:son Lindman

Vart hundrade år kan Dalälven orsaka att sjön stiger en hel meter, därför har vi restriktioner på hur vi placerar bjälklaget. Jag är själv uppvuxen här vid sjön och när jag var liten rodde jag och kompisarna livräddningsekan över sundet när bron stod under vatten, det förtjänade oss lite tioöringar.

 

Hans Murman fick möjlighet att själva välja en lämplig byggare vilket bidragit till att han är nöjd med slutresultatet. Skissandet började redan år 2010, bygget stod helt klart i fjol. Foto: Åke E:son Lindman

Villans exteriör har en återhållen grå kulör som smälter in i det karga landskapet, invändigt är det istället en neutralt nordisk vit miljö med gipsväggar och ljust trä. De utskjutande byggnadsvolymerna ramar in utsikten i rum efter rum. Huvudaxeln som skär rakt igenom och ger utsikt mot Falun delas upp av två större rumsligheter, en vid entrén i söderläge och en mot norr där en gång leder ned till vattnet.

- När jag tog min examen i mitten av sjuttiotalet stod arkitektens anseende rätt lågt, säger Hans Murman, visst gjordes det väl bra arkitektur, men det var rätt få stora namn likt Calle Nyrén och Ralph Erskine. Idag tycker jag svensk arkitektur håller en högre och mer internationell nivå, inte minst visar det sig inom villaarkitekturen där intresserade beställare bidrar till att visa vad som är möjligt.

Vårt mål har varit att ha maximal kontakt med omgivningen men med minimal insyn. Men det är inte många som kommer förbi här, mest folk som seglar förbi sommartid, eller på skidor om vintern. Foto: Åke E:son Lindman

Villa Sunnanö ligger i ensamt majestät vid sjön Runn där Gustav Wasa en gång ska ha skidat förbi, och där antalet öar lär vara lika många som årets dagar. Foto: Åke E:son Lindman

Med alla tallar och stenblock på tomten kändes det rätt självklart att inte sätta en kulör som är för stark och sticker ut. Vi har använt järnvitriol på fasaden i kärnfuru vilket gör att vi får en färgsättning som förändras med årstidernas växlingar, precis som tallarnas bark som ljusnar när solen torkar dem efter dagg och regn. Foto: Åke E:son Lindman

Utsikt och god kontakt med vattnet åt alla håll. Foto: Åke E:son Lindman

En flygel med sovrum. Foto: Åke E:son Lindman

En annan flygel rymmer ett gym. Foto: Åke E:son Lindman

Interiören går i vitt och i ljust trä med stora glaspartier från golv till tak som ramar in utsikten mot sjön Runns alla öar. Foto: Åke E:son Lindman

Flyglarna med matrum och soffhörna från utsidan. Foto: Åke E:son Lindman

Villa Sunnanö ligger halvt dold bakom tallarna. Foto: Åke E:son Lindman

Utsikten. Foto: Åke E:son Lindman

Sköna fåtöljer i sammet. Foto: Åke E:son Lindman

Köket har sittplatser både inomhus och utomhus. Foto: Åke E:son Lindman

Kök, matsal, gästrum och ett gym ligger i de fyra flyglarna vid entrén. De två som blickar ut mot sjön innehåller vardagsrum. Murman arkitekter

Situationsplan.