Månadens arkitektritade

Villa Sunnanö av Murman arkitekter - på platsens villkor

Utsikten tycks vara det allra viktigaste i dagens svenska arkitektur, och det trots att den är allt annat än garanterad, den byggs snabbt för när man minst anar det. De fria siktlinjerna har dock knappast varit något problem att garantera för Murman arkitekter när de fick beställning på en Villa Sunnanö vid en sjö mitt i Dalarna.

Villa Sunnanö i Dalarna, trädäcket omger villan åt alla håll

Foto: Åke E:son Lindman

– Det här är en helt unik plats, förklarar arkitekt Hans Murman, och vi har helt och hållet utgått från platsens förutsättningar. De här höga tallarna, den sparsamma vegetationen och de jättestora stenblocken har styrt husets placering och utseende. Vi har försökt skapa ett hus som inte upplevs som stort utifrån, men desto större invändigt.

Kontakten med naturen har stått i fokus under hela byggprocessen, och Hans berättar hur man mätt in det nya huset efter de befintliga tallarna med avsikt att spara så mycket natur som möjligt. Trädäck omger villan åt alla håll med generösa uteplatser. Det ser nästan ut som den stjärnformade skapelsen har lyfts in försiktigt med en helikopter vid den lilla udden som skjuter ut i Dalarnas nästa största sjö Runn. Villa Sunnanö är trots den spektakulära formen en traditionell träkonstruktion som förstärkts med stålpelare för att klara dragkrafterna, allt placerat på plintar. Källaren är helt vattentät.

Villan sedd från uppfarten

Foto: Åke E:son Lindman

– Vi har kontakt med vattnet åt alla håll, säger Hans Murman, morgonsol vid frukostplatsen, solnedgång vid kvällsplatsen, hur solen rör sig över tomten har bestämt hur vi disponerat alla utrymmen i Villa Sunnanö.

– Vart hundrade år kan Dalälven orsaka att sjön stiger en hel meter, därför har vi restriktioner på hur vi placerar bjälklaget. Jag är själv uppvuxen här vid sjön och när jag var liten rodde jag och kompisarna livräddningsekan över sundet när bron stod under vatten, det förtjänade oss lite tioöringar.

 

Fasadbild

Foto: Åke E:son Lindman

Hans Murman fick möjlighet att själva välja en lämplig byggare vilket bidragit till att han är nöjd med slutresultatet. Skissandet började redan år 2010, bygget stod helt klart i fjol.

Villans exteriör har en återhållen grå kulör som smälter in i det karga landskapet, invändigt är det istället en neutralt nordisk vit miljö med gipsväggar och ljust trä. De utskjutande byggnadsvolymerna ramar in utsikten i rum efter rum. Huvudaxeln som skär rakt igenom och ger utsikt mot Falun delas upp av två större rumsligheter, en vid entrén i söderläge och en mot norr där en gång leder ned till vattnet.

– När jag tog min examen i mitten av sjuttiotalet stod arkitektens anseende rätt lågt, säger Hans Murman, visst gjordes det väl bra arkitektur, men det var rätt få stora namn likt Calle Nyrén och Ralph Erskine. Idag tycker jag svensk arkitektur håller en högre och mer internationell nivå, inte minst visar det sig inom villaarkitekturen där intresserade beställare bidrar till att visa vad som är möjligt.

Villan har grå fasad

Foto: Åke E:son Lindman

– Vårt mål har varit att ha maximal kontakt med omgivningen men med minimal insyn. Men det är inte många som kommer förbi här, mest folk som seglar förbi sommartid, eller på skidor om vintern.

Sjön Runn med brygga

Foto: Åke E:son Lindman

Villa Sunnanö ligger i ensamt majestät vid sjön Runn där Gustav Wasa en gång ska ha skidat förbi, och där antalet öar lär vara lika många som årets dagar.

Grå järnvitriol på fasaden

Foto: Åke E:son Lindman

Med alla tallar och stenblock på tomten kändes det rätt självklart att inte sätta en kulör som är för stark och sticker ut. Vi har använt järnvitriol på fasaden i kärnfuru vilket gör att vi får en färgsättning som förändras med årstidernas växlingar, precis som tallarnas bark som ljusnar när solen torkar dem efter dagg och regn.

man ser vattnet från alla håll

Foto: Åke E:son Lindman

Utsikt och god kontakt med vattnet åt alla håll.

Foto: Åke E:son Lindman

En flygel med sovrum sedd från utsidan.

En flygel med gym sedd från utsidan

Foto: Åke E:son Lindman

En annan flygel rymmer ett gym.

Inredning i vitt och trä, vardagsrum

Foto: Åke E:son Lindman

Interiören går i vitt och i ljust trä med stora glaspartier från golv till tak som ramar in utsikten mot sjön Runns alla öar.

Flera flyglar sedda från utsidan

Foto: Åke E:son Lindman

Flyglarna med matrum och soffhörna sedda från utsidan.

Villan vid sjön Runn

Foto: Åke E:son Lindman

Villa Sunnanö ligger halvt dold bakom tallarna.

Utsikten mot sjön

Foto: Åke E:son Lindman

Sittplats i ena flygeln med fåtöljer

Foto: Åke E:son Lindman

Köket sett från utsidan

Foto: Åke E:son Lindman

Köket har sittplatser både inomhus och utomhus.

Varje rum har en egen flygel

Murman arkitekter

Kök, matsal, gästrum och ett gym ligger i de fyra flyglarna vid entrén. De två som blickar ut mot sjön innehåller vardagsrum.

Situationsplan

Situationsplan.