Arkitektur

Närkontakt med havet

Hur kommer man naturen, landskapet och Nordsjön nära inpå utan att behöva stå ut med styv nordanvind och kastsjöar? Familjen Gundersen valde att riva ett befintligt hus till förmån för en helt ny byggnad med skyddad utsikt och generös uteplats helt i lä. Och det går knappast att ta fel på Arkitektstudio WRB:s inspiration hämtad från femtiotalets Case Study-hus i Los Angeles. Den sedumtäckta takskivan med cortenstålssarg vilar på tunna stålstolpar och tycks nästan flyta ovanpå fönsterpartierna. Men samtidigt är det osvikligt norskt. Här är plats och natur utgångspunkt när befintliga naturstensmurar tas tillvara och ett stort stenblock blir en del av fundamentet. 

Den tidigare inte särskilt gamla byggnaden skuggade en stor del av den vindpinade tomten vid Nordsjön och bjöd knappt på någon utsikt, enligt Philip Bergerhoff som tillsammans med Håkan Widjedal och Natasha Racki drog igång Arkitektstudio WRB i Stockholm för 7 år sedan.

Den L-formade byggnaden nära Haugesund i Norge består av en rikligt inglasad del mot söder med vardagsrum och kök. En mer sluten låda i betong rymmer sov- och badrum. Utomhus väntar en uppvärmd pool och en uteplats med spis, allt väl skyddat från vinden. Interiören är spartanskt utförd utan att för den skull domineras av det annars så populära minimalistiska vita. Köksdelen lyser med en fond i rött och med alla köksattiraljer är noggrant undangömda. Undertaket i mörkt trä ger precis som de persiska mattorna en antydan av en lite mer bohemisk karaktär.

– Gundersen ville kunna använda platsen fullt ut, och efter att på Gardermoens flygplats ha råkat på en av våra villor i tidskriften Residence visste de vad de ville ha. Den gamla byggnaden skulle bort, här gällde det att ta tillvara på tomtens kvaliteter med ett nytt hus. Vi arbetade inte endast med byggnaden utan med hela tomten. Vi har skapat en läplats under tak, men man kan också sitta på gräset skyddad från de dragiga höstvindarna och se ut igenom huset. Det sedum- och marmorkrosstäckta taket är inramat med cortenstål.

Utsikten mot fjorden har varit utgångspunkt för hela projektet som nu lämnar hela den södra delen öppen med en skyddande glasvägg. Betonglådan med sov- och badrum, och gästrum, avskärmar tomten mot vägen i väster som leder ned till en allmän brygga.

Köksdelen går i rött och svart, och har också den utsikt mot fjorden. Arbetsytorna är väl tilltagna med gott om förvaring för att kunna gömma undan alla köksredskap.

House Gunderson räknar 145 kvadratmeter boyta, cirka 80 kvm källarplan och säkert 90 kvm uteplats. Familjen använder huset till sommarboende från maj till september, men de dyker ibland även upp vintertid i det vinterbonade huset. Uppvärmningen sker via en gasvärmeanläggning. Philip Bergerhoff berättar att det krävs en del speciallösningar för att inte skapa köldbryggor. Det är förstås inte lätt att klara värmen med så pass mycket glas på våra breddgrader trots att glasens isolervärden har blivit avsevärt bättre under de senaste åren.

- Betongmuren i sovrummet ser ut att vara i ett enda stycke, men den är uppbruten med fönsterkarmen infälld emellan för att bryta köldbryggan.

Philip Bergerhoff berättar att han ringde upp den smått legendariske schweiziske betongarkitekten Peter Märkli för att fråga hur han uppnår en sådan exakt detaljering i sina projekt med pivotdörrar och skjutdörrar som försvinner. - Han förstod inte alls mina frågor innan jag lyckades förklara att i Sverige finns det knappt några lokala smeder, hantverkskunskapen har mer och mer ersatts av montörer som kommer och gör sin grej utan någon samordning. Det är inte något vi har upplevt i Norge, där lever tradition och yrkesstolthet fortfarande kvar. Underleverantörerna som hjälpte oss med både betong- och naturstensarbetet har varit väldigt aktiva och har bidragit till slutresultatet. Till fönsterpartier och tillverkning av den fasta inredning har vi däremot anlitat svenska snickerier som vi har lång erfarenhet av.