Hus för dig som inte vill bli hittad

Ett hus kan smälta in mer eller mindre i omgivningen. Här bjuder vi på hus som smälter in i berg och dalar, till och med under vatten.

Bild 1 av 10

Rock House i Vestfold

Rock House i Vestfold

Du måste skärpa blicken för att se Rock House där i Vestfold i Norge. Jarmund/Vigsneaes AS Arkitekter uppger att huset ersatte en annan gammal byggnad på platsen. Detaljplanen krävde att huset anpassade sig efter terrängens form, skala, material och färg. 

Bild 2 av 10

The Pierre – Klippan

The Pierre - Klippan

Pierre betyder sten eller klippa, ett passande namn på detta hus av Olson Kundig Architects i Seattle, USA.  Kanske kan man till och med kalla det en bunker?

Bild 3 av 10

Tilt Roof House

Tilt Roof House

Sydkoreanska Tilt Roof House integrerades i terrängen i Sydkorea av arkitekterna BCHO Architects, med hänsyn till chi eller qi – universums naturliga energi som omger allt. Här är det nog riktigt Feng Shui att vara. Huset som är byggt av betong har en lutande takterrass.

Bild 4 av 10

Triangle Cliff House

Triangle cliff house

Matthias Arndt på Lichtecht fick i uppgift att visualisera ett hus på en klippa. Se fler bilder på hans husidé här: https://www.behance.net/gallery/37975721/Triangle-Cliff-House

Bild 5 av 10

Local Rock House

Local Rock House

Foto: Simon Devitt

Local Rock House av Pattersons på Nya Zeeland, konstruerad med endast lokalt framställda material, såsom vulkanisk sten från ett närliggande stenbrott, makrokarpa timmer, betonggolv och ett jordtoppat tak. Det är knappt så att huset syns.

Bild 6 av 10

Rock House av Cutler Anderson Architects

Rock House av Cutler Anderson Architects,

Rock House ligger vid Klippiga Bergen, USA och är ritat av Cutler Anderson Architects. Se hur det är insprängt i en bergsklyfta. 

Bild 7 av 10

Village Cave House

Village Cave House

Förstår vi saken rätt, så är Village Cave House en samling grottor i Göreme Nationalpark i Turkiet. Tidigare har grottorna bebotts av en familj, numera är den ombyggd till hotell.

Bild 8 av 10

Bo en natt i Sala Silvergruva

Sala Silvergruva

Foto: Maria Andersson

På 155 meters djup under jord, i slutet av de slingrande gruvorterna och omgiven av stora bergsrum och vattenfyllda schakt finns Gruvsviten i Sala Silvergruva. Priset för en natt är 4 495 kr, och det räcker nog med en natt, eller …?

Bild 9 av 10

Floating Seahorse – boende under vatten i Dubai

Floating Seahorse – boende under vatten i Dubai

Vill du ha utsikt över dansande sjöhästar från sovrummet? Då kanske du ska köpa en Floating Seahorse. Efter att ha spenderat 5000 timmar på forskning och 13 000 timmar på utveckling började man bygga undervattenshusen Floating Seahorse i Dubai förra året. För 22,7 miljoner kr (2,8 miljoner USD) kan den bli din, allt enligt Business Insider.

Bild 10 av 10

Den ultimata mancaven?

Den ultimata mancaven

Foto: Jeff Leyshon

Den här grottan i the Wyre Forest har en före detta affärsman förvandlat en grotta till ett hem med fyra rum för en familj.