Fredagshuset

Tidstypisk pärla för funkisentusiasten

Tidstypisk pärla för funkisentusiasten

Foto: Fjelkners Fastighetsmäkleri

Kassettak, fiskbensparkett och marmor präglar veckans fredagshus.

Ett av funkishusen i den kulturskyddade stadsdelen Södra Ängby är just nu till salu. De här husen är byggda under 1930-talet och har flera tidstypiskt vackra detaljer för den som är intresserad av funkisstilen.

Vi passade på att prata lite med mäklaren om huset och ta en titt på insidan.

Kassettak

Tidstypiskt kassettak.

- Huset har många originaldetaljer så som genomgående enhetligt parkettgolv, fönsterbänkar av marmor och stora fönsterpartier. Men det som verkligen utmärker det är kassettaken, säger Karin Kellander som är mäklare hos Fjelkners Fastighetsmäkleri.

En annan tidstypisk detalj är den rundade altanen och den rundade balkongen med räcke i korrugerad plåt.

Funkis altan
Funkis fiskbensparkett

Huset utmärks av sina stora fönsterpartier.

Golven består genomgående av fiskbensparkett på entréplanet och övre planet. Badrummen har dock klinker och kakel.

I källarplanet, som delvis är souterräng, hittar du bland annat badrum, tvättstuga och verkstadsdel. Övre plan består av privata ytor så som sovrum och klädkammare. På entréplanet finns öppen spis, vardagsrum och kök med matplats.

Funkis vardagsrum med öppen spis

Totalt finns det cirka 500 hus i området i främst tre olika storlekar: 80, 100 och 140. Just detta huset är ett av de större med sina 139 kvadratmeter boyta.

- Det är ett otroligt eftertraktat område, husen går oftast direkt och många bor där i väldigt många år, ofta blir det också generationsskifte, säger Karin Kellander.

Funkis badrum

Tittar i på slutprisstatistiken för området ser vi att priserna varierar mellan 7-12 miljoner kronor. Det som främst påverkar priset är storleken och läget. Sett till enbart storleken ser vi att genomsnittspriset ligger på omkring 8,5 miljoner kronor. Men just det här huset ligger i anslutning till båtparken och har ett riktigt bra läge, utgångspriset är satt till 8 975 000 kronor, men Karin Kellander vågar inte spekulera i vad slutpriset kommer att hamna på.

Funkis, blyinfattat fönster

Blyinfattat fönster.

- Det har varit väldigt stort intresse redan nu, jag lade ut det igår och många har ringt. Det är omöjligt att säga vad det kommer att sluta på, säger hon.