Byggahus.se

Modernisera uppfart till 60-talshus

Besvarad 5 maj 2020 av Calle Posse

 1. Vi har ett 60-talshus med gavlar i rött tegel, fasad i naturvitt mexitegel, takfoder i mörkbrun fjällpanel och med fönsterkarmar och ytterdörr i teak. Från gatan går en gammal plattläggning till entrén och uppfarten till garaget är lagt med stora kvadratiska betong-kvadrater och mellan dessa går en smal grusgång. Vi vill modernisera entrén och uppfarten med en mer enhetlig stenläggning och/eller plattor av något slag men vad ska vi satsa på för storlek av stenar/plattor för att göra det modernt och men samtidigt gärna behålla stilen? Och vilken färgsättning skulle passa ihop med husets alla kulörer?
   
 2. Svar

 3. Är det tänkt att stenläggningen skall vara enhetlig för både uppfart till garaget och till entrén? Det är svårt att föreslå något som är vackert estetisk och hållbart samtidigt som det är tidstypiskt för 60-talet och samtidigt modernt. En utmaning.
  Kulören skulle jag föreslå som öländsk kalksten med rödtonade inslag i oregelbundna former. Det är en mycket tidstypisk och snygg sten som också skulle ge ett kvalitativt intryck. Tyvärr går den bort rejält på garageuppfarten. Kalkstenen skulle kunna gå bra mot en varmgrå betongsten som skulle vara utmärkt på garageuppfarten storlek 10x20. Ett alternativ är att använda en gjuten betongsten i ojämn yta "skiffer/kalksten-natur". Det finns flera fina varianter på dessa och i en ton som går mot skiftande rött så tror jag att ni hittar något som knyter ihop kulörerna i huset och känns både tidstypiskt och modernt. Storleksmässigt föreslår jag att ni använder flera olika storlekar för att få mer liv i stenläggningen.
  Hälsningar
  Calle
   
  Calle Posse

  Calle Posse

  Arkitekt

De senast besvarade frågorna

 1. Attefall

  Hej! vi skulle vilja bygga ett utomhusrum/attefallshus med glasväggar på cirka 24 kvadratmeter. Hur mycket skulle det kosta för en arkitekt att fixa det för oss?
 2. Cottage

  Har hittat en stuga på 64 kvm. Amerikansk. Det går att köpa ritningar. Men måste ritningen omvandlas till svenska regler?
 3. Modernisera uppfart till 60-talshus

  Vi har ett 60-talshus med gavlar i rött tegel, fasad i naturvitt mexitegel, takfoder i mörkbrun fjällpanel och med fönsterkarmar och ytterdörr i teak. Från gatan går en gammal plattläggning till...

Visa alla frågor